TAGASI

Eesti Noorte Looduskaitse Ühing

Kadri Säde

Kuum suvi. Eesti noorte looduskaitseühingu kontor on pahupidi pööratud. Jääb mulje, nagu oleks kõigil selline töövaim peal, et isegi ümbrust pole mahti märgata. Parajasti käib vanapaberikampaania: noored on võtnud endale pähe, et Tallinna kaubanduskeskused ja teised suurettevõtted võiksid vanapaberit ning kartongi muust prahist eraldada ja kokku koguda. Ideed aitab ellu viia Tallinna linnavalitsuse säästliku arengu ja planeerimisamet. Loodetavasti on varsti pealinnas rohkem vanapaberikonteinereid.

Suvevaheajale on läinud alternatiivhariduslik keskkonnaklass, kus 7–14-aastastel lastel on võimalus mängida keskkonnahoidlikku eluviisi tutvustavaid mänge. Keskkonnaklassist välja astunud laps on kindlasti loodusesõber: ei viska kommipabereid maha, õunasüdamikust teeb komposti ja poest ostab võimaluse korral pakendita kaupu. Keskkonnateadlikku koolitust on saanud ligi 800 last. Testide alusel on nende teadmised paranenud 25%.

Üks ENLÜ suuremaid projekte on "Noored ja säästlik areng", mille sihiks on äratada koolinoortes huvi säästva arengu vastu ja näidata, et säästlik eluviis on keskkonnaprobleemide lahendamise võti. Keskkonnasäästlik eluviis peaks muutuma noortele harjumuseks. Projekti raames uurisid lapsed, kuidas nad saaksid vähendada süsihappegaasi eraldumist atmosfääri. Samasuguseid uurimusi tegid lapsed kokku kahekümne viies Euroopa riigis.

Kõiki töid teevad noored iseseisvalt, kuid nõu ja abi saadakse teistelt ühingutelt ja asjatundjatelt. Niisiis on ENLÜ tegusate inimeste jaoks ideaalne koht, kus saada teadmisi projekti juhtimisest, meeskonnatöö kogemusi ja samas lihtsalt mõnusa seltskonnaga aega veeta. ENLÜ-kad on noored, kes armastavad ilusat ja rikkumata Eesti loodust, ja peavad oluliseks, et ka teised seda ühist väärtust hoiaksid.

Kuidas me alustasime ja teinud oleme?

  • 21. märts 1997 – Allan Kokkota koos Milko Milatskovi ja Priit Laanistega asutasid Eesti Noorte Looduskaitse Ühingu. Praegu on liikmeid 170. Ühingu eesmärk on süvendada noorte loodusteadmisi ja kaitsta loodust. Et seatud sihti täita, korraldab ENLÜ looduskaitselaagreid, -seminare ja -aktsioone.

  • Meie suurimad ettevõtmised:
  • August 1997 – Edinburghis looduskaitsjate kokkutulekul Ecotopia pälvis ENLÜ rahvusvahelise tunnustuse ja võeti noorte looduskaitseorganisatsioonide katusorganisatsiooni YEE (Youth and Environment Europe) täisliikmeks.
  • September 1997 – korraldati loodushoiuvõistlus, mille käigus õpilased kolmekümnest Tallinna koolist kogusid 50 t vanapaberit, 250 kg plekkpurke ja 200 kg plastpudeleid töötlemiseks.
  • November 1997 – ENLÜ-kad panid õla alla jäätmekäitlejate liidu üritusele "Prügikoll".
  • Aprill 1998 – korraldati keskkonnahoidu propageeriv roheline päev Tallinna tehnikaülikoolis.
  • Juuli 1998 – viidi läbi jäätmeprojekt Hiiumaal.
  • August 1998 – järjekordne loodushoiuvõistlus; aastate jooksul on sellest osa võtnud sada õpilast.
  • Oktoober 1998 – korraldati kampaania "Istu bussi!" tutvustamaks ühistransporti kui keskkonnahoidlikku transpordiviisi.
  • Aprill 1999 – tudengite rohelisel päeval TTÜ-s koguti 15 tonni vanapaberit, istutati auditooriumidesse taimi, paigaldati jalgrattahoidjad ja kuulati loengut säästvast arengust.
  • Mai 1999 – peeti jalgrattalaat koos Prussakovi-nimelise rattaühinguga Tallinnas Vabaduse väljakul.
  • Mai 2000 – korraldati üritus "Kevad rattal" koos tehnikaüliõpilaste organisatsiooniga Best-Estonia ja Reformierakonna noortega.
  • Oktoober 2000 – projektis "Noored ja säästlik areng" osalenud lapsed uurisid, kuidas saaks vähendada õhku paisatava süsihappegaasi kogust.
  • November 2000 – keskkonnaklassis õpetati lapsi igapäevaelus keskkonnasäästlikku eluviisi järgima.
  • Mai 2001 – viidi läbi vanapaberikampaania, et panna suured ettevõtted vanapaberit koguma ja sobivat konteinerit muretsema.
  • Eesti noorte loodukaitseühing on valmis vastu võtma uusi liikmeid, kellel on meiega jagada häid ideid. Koos suudame rohkem.

Vanapaberikampaania juunis 2001.

Foto: Allan Kokkota

TAGASI