TAGASI

Head lugejad!

Mitu kuud kestnud segadused Eesti Looduse ümber on nüüd läbi, ja õnneks selliselt, et ajakirja püsilugeja ei pruukinud võib-olla enne nende ridade lugemist midagi märgatagi.

Mind, nagu paljusid Teie seast, jahmatas kevadine uudis, et Eesti Loodusuurijate Seltsi poolt 1933. aastal asutatud legendaarse ajakirja Eesti Loodus käekäigu üle otsustamine on libisenud tundmatute Panama advokaatide kätte. Kõik see oli aset leidnud juba rohkem kui aasta tagasi üldsuse ja ka suurima rahastaja, keskkonnaministeeriumi teadmata.

Olin pidanud ajakirja kirjastajaid mõistlikeks partneriteks. Mõru uudis sundis peatama Eesti Looduse rahastamise, sest tõe ilmsiks tuleku järel oli võimatu seniseid koostööpartnereid usaldada. Kuigi nii ajakirja toimetuse kui ka tellijate jaoks tähendas see ärevat aega, olen veendunud, et aprillikuine otsus oli õige: polnud võimalik endisel kujul toetada ajakirja, mille omanikering on segane, saamata aimu, mida Eesti Loodusega tegelikult vahepealsetel aastatel ette on võetud. USAs registreeritud kõlava nimega firma Virgin Nature Worldwide LLC ei sisendanud piisavalt usku, et suures osas riigi toel ilmuvale ajakirjale eraldatud summad on kulunud sihipäraselt. Seda veendumust ei ole veel praegugi.

Kuigi olen politseil palunud uurida Eesti Looduse kirjastajate rahaasju, ei ole ajakirja tellijatel ja lugejatel põhjust muretseda, sest millise hinnangu seadusesilm iganes annab, ei kõiguta see Eesti Looduse ilmumist. Parim tõestus minu sõnadele on ajakirjanumber, mida hoiate käes.

Õnneks jätkus nüüdseks juba endistel Eesti Looduse kirjastajatel mõistmist ja südametunnistust, et mõelda paljude põlvkondade loodushoiakuid kujundanud pikkade traditsioonidega ajakirja püsimajäämisele. Juuli esimestel päevadel sai Eesti Looduse kaubamärgi omanikuks keskkonnaministeerium.

Nüüd on keskkonnaministeeriumi eestvõttel asutatud mittetulundusühing Loodusajakiri, kes andis juba välja Teie käes oleva ajakirjanumbri. Ent ministeeriumi osalus ajakirja kirjastamises peab jääma võimalikult lühiajaliseks. Usun, et mittetulundusühingus hakkavad riigivõimu asendama eri keskkonnaorganisatsioonid, kelle hoida jääb nii Eesti Looduse kaubamärk kui ka toimetuse töö korraldamine ehk ajakirja käekäik tervikuna.

Eesti Looduse teened meie rahva teadmiste ja eluhoiakute kujundamisel on väga hinnatavad. Keerulistel aegadel oli selle ajakirja tiraaž aukartust äratav, sest ta suutis hoiduda võõrast ideoloogiast ja andis looduslugude kaudu julgustust eestlaseks olemisele. Ka tänapäeval on Eesti Loodus paljudele loodushuvilistele esmane teabeallikas. Koolides leitakse ajakirjast õppematerjali. See kohustab jätkama.

Loodan, et keskkonnaorganisatsioonide kaasamine Eesti Looduse tuleviku kujundamisse on üksnes positiivne, tagades traditsioonide säilimise veel pikkadeks aastateks ning tuues uusi tuuli ajakirja sisusse.

Meeldivat lugemist!

Heiki Kranich,

keskkonnaminister

TAGASI