JUSSI LEHEKÜLG

Mõne ilvese omma punaka, mõne ilosa halli.

Rasina

Ilves inimest ära küll ei söö.

Puhja

Kui ilvesed sügisel hästi rasvased on, siis saab külm tali.

Suure-Jaani


Loojang Kalevi Kull


Päikest!

See on kena soov sõbrale.

Ent pärast loojangut – kuu aeg – kas see on vähem soovimisväärne? Ärkamine ja uinumine – teadvusse sisse ja välja. Ilmsi, olles mina ise, ja suikunult, minast väljas – õieti ju sees, hoopis sügavamal endas, teadvusele aru andmata. Ilmsiolek ja uni käivad täpselt samaviisi koos nagu valguseandja on kord ülal-, kord allpool metsapiiri.

On kirjas, et Looja ütles: "Saagu valgus!" Ent kuidas ta sai nii öelda, kindlasti on üleskirjutajad natuke omalt poolt juurde pannud. Ta võinuks ehk sõnada: "Saagu footonid!" Sest valguse tajumiseks peab ju elus olema, elu aga loodi hiljem.

Valgus, mis lahutub värvideks. Kõik värvid on päikeses olemas, kuid õhtul, nagu hommikulgi, saavad nad märgatavamaks. Keskpäeval läheb see meelest, sel ajal on muud mured.

Õhtumaa läheb looja, arvas mõttetark Spengler sajandi alguses. Maailm läheb sedasi hukka, kõnelevad looduseinimesed eelmisest sõjast saati. Meie aga, meie kavatseme ärgata!



Jussi pudelikell Ove Kalde





Jussi mõistatus


 


Kes on pildil?

a) puukoristaja ja tennisepall;
b) rasvatihane ja kookospähkel;
c) kõrvukräts ja mango

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.

Õigesti vastanute vahel loositakse välja PUDELIKELL.


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp
Fotod või joonised: Navitrolla, Katrin Vahimets, Ove Kalde, Sulev Kuuse