Kaadrid põdrapulma päevilt

Harri Põldsam

 

Septembris algab põtradel jooksuaeg. Juba õhtuvidevikus on kuulda pullide ohkimist, möiratusi, sarvede kolinat ja jalgadega tümpsimist, sekka lehmade venitatud kutseid ja hirnatusi. Kogu see “muusika” kestab läbi öö ning saavutab kulminatsiooni hommikul pärast päikesetõusu. Mõni tund hiljem aktiivne tegevus vaibub ja loomad lahkuvad päevastesse varjepaikadesse.
Ühel selgel ja varasel sügishommikul püüan järjekordselt kohtuda mõne põdrapulliga. Hiilin vaikselt piirkonnas, kus õhtuvidevikus olen kuulnud “pulmaliste” häälitsusi. Pajupõõsastiku servas satun kokku põdraga, kes tuleb minu suunas. Loom märkab mind ja pistab meeleheitlikult rabistades punuma. Silman, et tegemist on noore pulliga, kel sarved vaid kaheharulised. “Noh, hea seegi,” mõtlen, “et põgenik ei ole trofeekandjana haruldane.” Peale selle arvan teadvat, kuhu minna, et pagejat veel kord näha.


Kiirustan sinna, pisut hõredama taimestikuga alale. Valin sobiva koha kõrges rohus põdra magamisasemel ja imiteerin pullile tuttava kutsungi. Mõne aja pärast kuulen sahinat. Pilliroog liigub, kuid pulli ei suuda ma veel eristada.

 


Siis korraga… ma ei usu oma silmi. Vaatevälja ilmub suure isase võimas sarvekroon ja tume hiiglane ise. Seal ta nüüd seisab täies ilus ja uhkuses. Jälgin teda ja unustan hetkeks kõik muu.

 

 


Vaat, miks noor pull põgenes! Mitte mina polnud siin peasüüdlane: hirmu põhjustas võimas sookaaslane, kelle lähedalolust noor pull oli teadlik, kuid oma positsiooni ja jõuvarusid hinnates ei pidanud kohtumist temaga arukaks.

 

 


Autori fotod