2009/7



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2009/7
Mida kujutab endast LUSi loodusvaatluste andmebaas?

Loodusvaatluste andmebaasi on Eesti looduseuurijate selts ja keskkonnaministeeriumi info- ja tehnokeskus arendanud koostöös juba mõned aastad. Andmebaasil on nüüd koduleht, mille leiab aadressilt loodusvaatlused.eelis.ee. Kodulehelt juhatatakse andmebaasi sisse logima, kaardirakendust ja foorumit vaatama ning samuti leiab sealt juhiseid ja linke.

Iga vaatleja saab interneti olemasolul vaatlusi sisestada. Seejuures pole oluline, kas märgatud on mõnda väga haruldast või vastupidi, täiesti tavalist liiki. Peamine on märgata ja vaatlusi kirja panna. Samuti pole andmebaasil mingeid ajaga seotud piiranguid. Nii on ka kuu või aasta tagasi üles tähendatud vaatlused täiesti sobivad andmebaasi tarbeks.

Kõigi andmete hulgast saab kaardirakenduses teha päringuid ja vaadata liikide levikukaarte. Levikupilti näidatakse 10 x 10 km UTM ruutudena. Selleks, et levikupilt ja muud andmed oleksid põgusalt kontrollitud, vaatavad eri liigirühmade spetsialistid kirjed üle. Üks andmebaasi arengusuundadest on erisuguste andmebaaside teabe koondamine loodusvaatluste andmebaasi. Nii on üle kantud imetajate levikuatlase (1980–1999) ja linnuatlase infot ning osa andmeid liblikate kohta.
Kuna andmebaasi üks eesmärke on toetada loodusharidust, siis on ühtaegu võimalik osaleda foorumis. Kui mõnda liiki ei tunta, saab andmed koos pildiga abi küsimiseks foorumisse panna. Selleks tuleb täita ankeet ”vajan abi liigi tuvastamisel” ja see foorumisse saata.
Andmebaasi on tutvustatud mitmel seminaril: need aitavad leida juba väljakujunenud vaatlejaid ja ka neid, kes sooviksid loodust vaadelda. Kevadised seminarid läksid väga edukalt. Alates 2009. aasta jaanuarist on andmebaasil umbes 200 uut kasutajat ja kokku on samal ajal sisestatud umbes 1300 kirjet. Nende hulgas on kõige rohkem lindude vaatlusi, populaarsed on ka imetajad ja soontaimed. Seminaridelt saadud tagasiside on olnud positiivne ja edasisteks arendusteks väga abistav. Mitmel korral on vaatlejad öelnud, et andmebaas on aidanud neil õppida loodust märkama.
Kindel on see, et häid loodusetundjaid Eestis jagub ja nende panus selliste andmete kogumisse võiks olla täiesti arvestatav. Näiteks roomajate kohta teatakse väga vähe ja selle liigirühma puhul on igasugused andmed väga oodatud. Sama kehtib kõigi liigirühmade kohta, sest eksperdid ja spetsialistid kindlasti igale poole ei jõua.



Silja Kana, LUSi projektijuht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012