2009/11



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
tööjuhend EL 2009/11
Meie limaloorikud

Limaloorikute viljakehad on lihakad ja keskmised kuni suured, kübarad on limased. Eoslehekesed on valged, vabad. Üldloor on limane, rõngasloor on limane või vatjas kuni nahkjas. Jalg on vatjas-nahkja või limarõngaga, väga noorelt limatupega, hiljem tupp kaob. Eospulber on valge. Eosed on siledad või väga peenelt näsalised, ovaalsed või laiellipsoidsed, inamüloidsed. Seeneniidid on pannaldega.

Need seened on kõdusaproobid metsades, puisniitudel, parkides ja aedades, viljakehad ilmuvad sügisel. Limaloorikud on söödavad, kuid korjamisel ei tohi neid ära segada kärbseseentega. Eestis on siiani teada kolm liiki. Kirjanduse andmetel on Eestis leitud ka pruuni limaloorikut (Limacella delicata), kuid hilisemad uuringud pole seda leidu kinnitanud.

LAUS-LIMALOORIK söödav
Limacella illinita

Viljakeha on valge, noorelt ooker-roosaka tooniga, üleni paksult limane. Kübar valge, keskpaigas veidi kollakas või hele hallikaspruun kuni beež, mõnikord punaselaiguline, noorelt poolkerajas, hiljem lame, enamasti laia madala kühmuga, läbimõõt kuni 9 cm.
Eoslehekesed valged, vabad, suhteliselt laiad, tihedalt. Jalg valge, mõnikord alusel punakate plekkidega, väga limane, limarõngaga, silinderjas, kuni 9 x 1 cm. Rõngas limane, vanematel viljakehadel liibub tumedama vöödina jalale. Seeneliha valkjas, mõnikord nõrgalt jahu lõhna ja maitsega. Eospulber valge. Eosed kerajad kuni laiellipsoidsed, väga nõrgalt punkteeritud, 5–6 x 4–5 µm.
Okas- ja segametsades, puisniitudel, kaunis harva.
VIII–IX.
Söödav, kuid sarnasuse tõttu väga mürgise valge kärbseseenega ei soovitata söögiks korjata: mõnikord ei saa määrangus kindel olla.


PISAR-LIMALOORIK söödav
Limacella lenticularis
Sünonüüm Limacella guttata

Kübar valkjas kuni kahvatu nahkkollane, keskpaigas hele kollakaspruun, kleepuv kuni limane, noorelt kumer, hiljem laiuv, laia kühmuga, mis mõnikord on kortsuline, läbimõõt kuni 12 cm.
Eoslehekesed valged, vabad, suhteliselt laiad, tihedalt. Jalg valge, kiuline või kiulisebemeline, mugulja alusega, kuiv, tipus enamasti pisaratega või kollakate ja rohekashallide täppidega, vatjas-nahkja rõngaga, kuni 12 x 1 x 2,5 cm. Rõngas lai, paks, märja ilmaga kaetud pisaratega, kuiva ilmaga enamasti pisaratest jäänud kollakate ja rohekashallide täppidega. Seeneliha valge, paks, jala alusel mõnikord punakas, jahu lõhna ja maitsega. Eospulber valge. Eosed kerajad või laiellipsoidsed, 5–6 x 5 µm.
Okasmetsades, puisniitudel, parkides, eriti kuuskede läheduses, kaunis harva.
VIII–X.
Söödav värskelt.


JAHU-LIMALOORIK söödav
Limacella glioderma

Kübar erksalt punapruun, kollakaspruun kuni oranžpruun, pleegib roosakas-nahkkollaseks või beežikaks, kleepuv kuni limane, vanana sageli kuiv, kellukjas, hiljem lame, tihti kühmjas, läbimõõt kuni 12 cm.
Eoslehekesed valkjad, vabad, suhteliselt tihedalt. Jalg valkjas kuni roosakas, allpool rõngast paksult punakaspruunilt vatjaskiuline või ebemeline, vatjaskiulise rõngaga, kuni 8 x 0,8 cm. Rõngas ülalt valge, alumine külg roosakas või punakaspruunikiuline või -ebemeline, kitsas, vähepüsiv või liibub jalale. Seeneliha valge, tugeva jahu lõhna ja maitsega. Eospulber valge. Eosed kerajad, 4–5 µm.
Okas- ja segametsades, eriti kuuskede läheduses, kaunis sageli.
VIII–X.
Söödav värskelt.



Mall Vaasma
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012