2/2010

siit metsast
RMK Sagadi metsakeskuses avati püsinäitus „Mets toidab”

Sagadi metsakeskuses peeti 30. aprillil traditsiooniline suvehooaja avaüritus, mille käigus avati metsamuuseumis uus püsinäitus „Mets toidab”. Huvilistele ja koostööpartneritele anti ülevaade Sagadi mõisakompleksi võimalustest ning eesootavatest üritustest.
Ekspositsioon „Mets toidab” tutvustab metsa tähtsust, kasutusviise ja metsa majandamist. RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus on näituse kohta öelnud: „Nii headel kui ka halbadel aegadel on mets toitnud puiduga majandust, pakkudes väljapääsu raskustest ja tõstes elujärge. Mets on toitnud meie kultuuri, hoides sidet esivanemate pärandiga – oskusega kasutada metsa mitmekesiseid ande ning saada inspiratsiooni. Meie keel, lood ja laulud, meie igapäevased puust asjad räägivad tihedast sidemest metsaga. Mets toidab tänu sellele, et metsapuudel ja teistel rohelistel taimedel on eriline võime talletada Päikeselt saabuvat energiat, sidudes õhu süsihappegaasi ja mulla vett orgaanilisteks aineteks, milleta ei toimiks majandus, inimühiskond, kogu elu Maal. Mets toidab oma asukaid – metsaliike, kelle omavaheline seostatud võrgustik hoiab metsa elusana ka inimese jaoks. Mets katab poolt Eestimaad ja toidab tervet Eestit.”
Väljapanek täieneb veel suve jooksul mitmesuguste, eelkõige õpilasrühmadele avastamisrõõmu pakkuvate võimaluste ja eksponaatidega. Krista Keeduse sõnul oodatakse Sagadisse ka tänavu rohkesti inimesi osalema loodusharidus- ja vabaajaprogrammides ning tutvuma mõisa härrastemaja ja metsamuuseumiga. Sagadi metsamuuseum on rajatud juba üle 20 aasta tagasi. Põhiliselt 18. sajandist pärinev hoonestus koos pargi, tiigi ja aedadega moodustab ühe harmoonilisema ja terviklikuma mõisaansambli Eestis. Sagadi metsakeskuses käis 2009. aastal kokku ligi 40 000 inimest Eestist ja naaberriikidest.



RMK

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: