2/2010

sealt metsast
Biomassi hind USAs languses

Põhja-Californias on kõige rohkem biomassi kasutavaid tehaseid. Nende levik algas 1970. aastail, kuid vähenes tunduvalt 1980-ndate alguses, kui huvi rohelise energia vastu rauges ja naftahinnad alanesid. Viimastel aastatel on sektor taastumas ja nõudlus biomassi järele suureneb.
Ka Uus-Inglismaa põhjaosas on hulgaliselt biomassi kasutavaid tehaseid, paljud neist on tegutsenud üle 20 aasta. Kui Californias on biomassina tarvitusel laias valikus toormeallikaid, siis selles regioonis, eelkõige Maine ja New Hampshire, on kasutatud peamiselt halvakvaliteedilist harvendusraietest saadavat puitu.
Biomassi tootjate toetusprogramm (Biomass Crop Assistance Program, lühendatult BCAP) alustas eelmisel aastal, ent praegu on tegevus peatatud. Mullu teisel poolaastal ja tänavu esimeses kvartalis reserveeriti üle 500 miljoni USA dollari, millest aprilli lõpuks on välja makstud vaid 170 miljonit. Oletatavasti jätkab BCAP tegevust sügisel. Suurim toetuse määr (45 USA dollarit kuivaine tonni kohta) on ette nähtud tehastele, kes toodavad tselluloosi sisaldavast toormest bioetanooli, samuti uutele tehastele ja neile, kes lähevad fossiilsetelt kütustelt üle biomassile. Juba töötavatele tehastele makstavaid toetusi võidakse vähendada.
California on olnud üks väheseid osariike, kus BCAP saavutanud soovitud mõju, s.o. aidanud tuua metsast välja lisakoguseid raiejäätmeid ja alandanud tarnehindu. 2010. aasta esimeses kvartalis langesid hinnad eelmise kvartaliga võrreldes peaaegu 30%. Biomassi hinnad Uus-Inglismaa põhjaosas olid kõrgeimad 2008. aastal, s.o. samal ajal kui fossiilsete kütuste hinnad. See viitab seosele energia kogutarbimise ja fossiilsete kütuste hinna vahel. Nagu Californiaski, tingis BCAP ka Uus- Inglismaal biomassi hinna alanemise tänavu esimeses kvartalis.
Praegu on USA biomassiturul palju määramatust. Kaks arengusuunda on siiski kindlad: nõudlus biomassi järele kasvab ning kohalikud ja föderaalvõimud soodustavad järkjärgulist üleminekut fossiilsetelt kütustelt taastuvenergia suurenevale kasutamisele.



EESTI METSATÖÖSTUSE LIIT

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: