4/2010

Siit metsast
Eesti ja Läti avasid ühise Koiva pärandkultuuri hooldus- ja hoiuala

Tänavu 1. oktoobril avasid Eesti ja Läti ühiselt Valga ja Valka maakonda läbiva Koiva pärandkultuuri hooldus- ja hoiuala, mis hõlmab kokku 80 kilomeetrit matkaradu.
Eesti-Läti metsanduslik pärandkultuur hõlmab meile eelmiste põlvkondade pärandatud eluviiside märke metsas. Pärandkultuuri hooldus- ja hoiuala valmis projekti juhtpartneri RMK, Läti riigimetsa haldaja State Forest Service ja Põhja-Vidzeme biosfäärikaitseala administratsiooni koostööna. Hooldus- ja hoiuala rahastas poole miljoni krooniga Euroopa Liit. Kokku on piirkonna pärandkultuuri kaardistamiseks ja eksponeerimiseks 2009.–2010. aastal planeeritud ligi üks miljon eurot, millest 85% katavad Euroopa Liidu rahalised vahendid.
Projekti juhtpartneri RMK teatel kulgeb Eesti-Läti ühine pärandkultuuri hooldus- ja hoiuala mööda piirijõge Koivat/Gaujat. Eesti poolel Valga ja Lätis Valka maakonda loodud pärandkultuuriala hõlmab kolme eri pikkusega rada. Pikim, 60-kilomeetrine piiriülene jalgrattarada koos 29 huvipunktiga ühendab Valga maakonna Tellingumäe ja Valka maakonna Olinase küla. Seitsme huvipunktiga 18-kilomeetrine jalgrattarada algab ja lõpeb Tellingumäe parklas. Samas kohas algab ja lõpeb ka kahekilomeetrine, üheksa huvipunktiga rada. RMK juhatuse liikme Tiit Timbergi sõnul on ühisala eesmärk tutvustada piirkonna eripalgelisi pärandkultuuriobjekte. „Näiteks vanad talu- ja mõisahooned, veskid, piirimärgid, tähelepanuväärsed puisniidud, ohvrikivid ning -männid. Rajad ühendavad juba olemasoleva RMK vaatetorni ning looduskeskuse,” lisas Timberg.
Nii riigi- kui ka eramaid läbivad rajad on tähistatud, objektide juurde on paigaldatud teabetahvlid. Radade algus- ja lõpp-punktides ning piiriületuskohas on eesti-, läti- ja ingliskeelsed infobrošüürid.



Eesti Mets

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: