3/2011

uudiskirjandus
Kodumaised puittaimed

Autor Urmas Roht

Kirjastus Huma on andnud välja taskuformaadis 143-leheküljelise raamatu puittaimedest (kolm viimast lehekülge on küll märkuste kirjutamiseks tühjaks jäetud). Kirjeldatud on 90 liiki puittaimi, igaühe kohta on esitatud üldkirjeldus ja määramistunnused, nimetused mitmes keeles ja mitu värvilist illustratsiooni.
Kõigepealt liikide valikust. Vaatluse all on peaaegu kõik kodumaised põõsa- ja puuliigid (välja arvatud mets-pirnipuu). Kibuvitsa-, viirpuu- ja pajuliikidest pole tutvustatud kõiki, vaid toodud perekonnast näiteid liikide kohta. Miks on välja valitud just need liigid, jääb veidi segaseks. Võrdlemisi meelevaldselt on lisatud puhmastaimi ja võõrpuuliike. Tavalugeja, kellele raamat on peaasjalikult mõeldud, ei seosta ju selliseid puhmastaimi nagu mustikas või pohl kuidagi puittaimedega. Kuigi formaalselt võttes kuuluvad nad puitunud vartega taimede hulka. Samuti näib nelja võõrpuuliigi valik kümnete samaväärsete kandidaatide hulgast küsitav.
Illustratsioonide puhul on alati toodud pilt liigi lehest, kuid ülejäänud pildid on tihti suhteliselt juhuslikku laadi. Mõne liigi puhul on fotol viljad, mõnel õied, mõnel tüvi või puu üldvaade.
Kokkuvõttes on muidugi kena, et oleme saanud veel ühe põõsa- ja puuliikide määraja. Teiselt poolt tulnuks väljaandele kasuks, kui selle koostamise alused, aga samuti määramistunnused (mida toetavad hoolikalt valitud illustratsioonid) oleksid olnud paremini läbi mõeldud.



Hendrik Relve

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: