1/2006

Siit metsast
Torm paiskas Saaremaal randa paberipuitu

Saaremaa Kihelkonna kandi meestel olid jaanuarikuus kiired päevad, sest ära tuli vedada koormaid paberipuitu, mille torm oli randa paisanud. Torm oli seekord Harilaiu poolsaarele paisanud mitusada tihumeetrit kasepuitu, mida rannarahvas endale koju vedas. Harilaiu loodusvaht August Järvelaine rääkis, et kui seitse aastat tagasi tuli randa tuhat tihu korralikku palki, siis vahepealsetel aastatel pole mere äärest midagi saadud. Ent nüüd oli randa uhutud kolme meetri pikkusi kasepuupalke, kohati oli meri randa kuhjanud lausa puiduhunnikuid. Kellel traktor kohe võtta oli, see küsis Vilsandi rahvuspargi direktorilt luba sõita Harilaiule masinaga. Üks traktorist oli oma Belarusi haakesse muretsenud koguni hüdraulilise haaratsi, millega sai kiiresti ja jõudsalt puid kokku vedada.
Mereand ehk aakrik kuulub leidjale ja rannarahvas on seda ikka korjanud põhimõttel: kes ees, see mees. “Tegelikult on see puit reostus, mis tuleb nagunii ära koristada, parem siis, kui keegi saab endale küttepuid, ja me pole takistanud selle äravedamist,” rääkis Järvelaine.
Mullu detsembris kandis meri Läänemaal Dirhami–Rooslepa vahelisele luiterannikule sadu tihumeetreid teadmata päritolu paberipuitu, mille sealt kandi rahvas koju vedas. Tõenäoliselt oli tegemist mõnelt laevalt lahti pääsenud palkidega.



Meie Maa

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: