1/2006

Raamatud
ESIMESE SÕNA ÕIGUS

Kõik Eesti noore erametsanduse paremad pojad ja tütred on tublid tegutsejad, ent, kas loomu poolest või omal tahtel, mitte alati agarad kõnelejad. Kuid osa metsamehi on samavõrra agarad mõlemal alal. Nende arvamusavaldused satuvad sagedamini ajalehte. Nagu Raplamaal elav Taavi Ehrpais, kes räägib, tegutseb ja teeb lausa näitlikult mõjuvaid tegusid, millest lihtsalt peab kirjutama.
Mõne aja eest püüdsid Vardi mehed, Ehrpais teiste seas, ise kinni metsavargad, näidates oma kandi jahimeeste ja maaomanike head naabrusvalvekoostööd.
Siis peeti seal jahimeeste ning omanike ühispõdrajaht. Kõik osalejad said tüki liha ja lõkke ääres räägiti omavahel suhted sirgeks. Hiljuti võeti ette jahimeeste ja maaomanike jahilepingute sõlmimine terves piirkonnas ja tõestati, et see on võimalik: leidub paindlikke maaomanikke, kuigi jahimehed on tihti väitnud vastupidist.
Praegu viimane tegu on metskitsede kontroll-loendus koostöös Tiit Randveeriga ja maaülikooli üliõpilastega. Tõendati, et Vardi ja Hageri piirkonnas on tõepoolest metskitsi peaaegu kaks korda rohkem, kui ametlik loendus näitab. Ning et metsaomanike pahameelel on tõepõhi all: uut metsa on peaaegu võimatu kasvatada, kui kõik, mis istutatud, süüakse ära. Ehrpaisi tegu jõuab jälle lehe veergudele; maaülikooli üliõpilastel on aga plaanis jätkata tänavu ja järgmisel talvel kontroll-loendusi mujal Eestis. Kui metsaomanikega, kelle sõnu kinnitavad teod, rohkem suhelda, tekib tunne, et näiteks Eesti metsaseaduse asjus peaks just neil olema esimese sõna õigus. Vähemalt erametsanduse peatükkides vaieldamatult.



Viio Aitsam, Maalehe Metsalehe toimetaja

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: