Ühe põlvkonna keskmiseks pikkuseks arvestatakse 30 aastat. Kolmkümmend aastat on ilmunud ka HORISONT, kuid kindlasti on see ajakiri kogu oma eksistentsi jooksul mõjutanud kolme-nelja eri põlvkonda kuuluvaid eestlasi. Need, kes 1967. aastal keskkooliõpilastena leidsid HORISONDI olevat oma ajakirja, on tänaseks juba noorte vanaemade-vanaisade eas.

Need kolm aastakümmet sisaldavad endas nii stagnatsiooni kui revolutsiooni. Loomulikult leidub kõike seda suuremal või vähemal määral ka HORISONDI aastakäikude veergudel. Kui otsida vastust küsimusele, et millal oli HORISONDI kuldaeg, tuleb küll vist appi võtta trafaretne ütelus "parim aeg on veel ees". Kindlasti ei õnnestu ajakirjal enam kunagi jõuda

50 000liste tiraazhideni, nagu 1970. aastate alul "sotsialismi kasvuhoones", ning teiselt poolt, loodetavasti ei saabu enam kunagi aegu, kui kogu meediat viimase üksikasjani välja kontrollib riik, olgu ta siis milline tahes.

HORISONT on muutunud koos muutuva Eesti ühiskonnaga, koos muutuva maailmaga. Kogu ilmumisaja on ajakiri olnud oluline tribüün, mille kaudu eesti teadlased on pakkunud huvilisele lugejale võimalust olla kursis nii kodumaise kui maailmateadusega. Teadmishimulisi lugejaid on Eestimaal leidunud aga juba F.R. Kreutzwaldi "Ma-ilm ja mõnda..." sünniaegadest alates.

HORISONT on alati üritanud lugeja ette tuua laia maailma, ka neil aegadel, kui avarale silmapiirile kitsast vaatepunkti eelistati. Lugejaküsitlused näitavad, et neid on palju, kellele ajakirja "kaudu" reisimine meeldib. Loodetavasti hakkavad trükisõna ja filmilindile jäädvustatud reisimuljed tänase lugeja jaoks varasemast ka hoopist erinevat rolli omandama. Huvitav reisikiri kulub marjaks ära oma reisiplaanide kavandamisel ning pole enam pelk tutvumine paigaga, kuhu ise kunagi ei pääse.

Oma 31. aastakäiku alustav HORISONT on niisiis "uue põlve HORISONT". Loodame teile, head lugejad, pakkuda tasakaalustatud ajakirja, mis detailidesse laskumata räägib olulistest teadusmaailma uudistest nii humanitaaria kui reaalia vallas ning on omalaadseks aknaks maailma. Infokiirteede ajastul ei valitse küll informatsiooni kui säärase puudus, kindlasti jääb vajaka aga üldistavast ja korrastatud teabest. Just niisugust infot aga HORISONT sisaldabki.


tagasi pealehele!