2/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Raamat
Sinasõprus tammega

Viktor Masing,
joonistanud Sirje Eelma
Kirjastus “Valgus”, 1984

Mõtlesin, kuidas seda raamatut kirjeldada. Vahest ainult soovitusega raamat kätte võtta. “Sinasõprus tammega” on tervik.Raamat, mis oli omal ajal paljudele lastele teejuhiks looduse mõistmisele.
Senikaua, kui Eesti loodusraamatute kirjastajad eelistavad lihtsamat teed ja kirjastavad välismaa autoreid, ei ole sellest raamatust tänapäeva tasemel kordustrükki oodata.
“Sinasõprus tammega” on heaks abimeheks nii kooliõpetajale kui ka lapsevanemale. Õhukesse raamatusse on mahutatud terviklik lähenemine tamme ja teda ümbritseva ökosüsteemi juurde. Omamoodi suhtumine loodusõpetusse üldse, koos lastele kohaste tekstide ning praktiliste harjutustega looduse jälgimiseks ja mõistmiseks.
Kui kõrvale jätta nõukogudeaegne kehv trükikvaliteet, jäävad meil kirjastatud välismaised raamatud professor Viktor Masingu teose kahvatuks varjuks.
Raamatus on tekst, joonistused ja lihtsad tööskeemid põimitud metoodiliselt lapsele mõistetavaks ning praktiliselt kasutatavaks materjaliks. Nagu raamatu moto ütleb: “Pilte ja teadmisi, lugemist ja tegemist terveks aastaks
(kellel kannatust, sellel kauemakski)”.
Kui Loodusesõbra toimetaja mulle helistas ettepanekuga mõnest raamatust kirjutada, siis nõustusin ainuüksi selle raamatu pärast.
On 21. sajand. Raamatu lugemine on rohkem luksus kui eluline vajadus.
Olen abiks olnud loodushariduse eden damisele Käsmu meremuuseumis Aarne Vaigu eestvõttel. Seoses plaaniga välja anda Käsmu-teemaline töövihik koolilastele, lappasin läbi hulga nii
praegusaegseid kui ka vanemaid õppematerjale.
Tänapäevased trükised on reeglina selgete
värvidega, hea trükikvaliteediga, aga
minu arvates kõik veidike pealiskaudsed.
Sain selle Viktor Masingu raamatu auhinnaks kooli ajal loodusteemaliste referaatide konkursil. Palju kordi on see raamat teiste hulgast mulle olulistel hetkedel pihku juhtunud. Võib-olla on asi raamatu mõõtudes. Ei mahu ta hästi ühelegi raamaturiiulile.



Tiit Lepik,www.loodusring.ee toimetaja
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?