2/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Artiklid
Matkakool: vana hea vill on parim

Kui ma väike poiss olin, vihkasin ma kõigest enam vanaema kootud ka ru pükse. Need ajasid mu jalad kihelema ja olid igati ebameeldivad.

Aga et mul nendes külm oleks olnud, seda ma ei mäleta. Tänapäeval kasutatav vill on säilitanud oma isoleerivad omadused, kuid ei torgi ega lõhna enam ebameeldivalt. Miks on see nii? Mis teeb villast unikaalse ja matkajate poolt eelistatud materjali?
Eelmises Loodusesõbra numbris kirjutasime, miks matka üks edukuse võtmeid on kihiline riietumine – see võimaldab niiskust transportida kehast väljapoole ning ei lase meil kannatada märga nahka. Samuti on oluline meeles pidada, et puuvill vastu nahka pole hea materjal, kuna puuvill imab niiskust endasse ja kuivab aeglaselt. Parim materjal vastu keha on meriinovillast riideese – see on pehme ja ühtlasi viib niiskuse kehast eemale.

Vill on pehme
Villa kiudude paksust mõõdetakse mikronites. Üks mikron võrdub ühe tuhandiku millimeetriga. Mugavusstandard keha vastas kantavatele rõivastele on 28 mikronit. Seega tagab peenem kiud suurema mugavuse. Parima kvaliteediga on meriinolamba vill, mille kiudude läbimõõt on 15–25 mikronit. Nahaga kokku puutudes selline kiud paindub ja ei ärrita nahka.

Vill isoleerib
Lahtilõikamata lõimesilmustega villane kangas sisaldab kuni 80 protsenti õhku, mis on lõksus villa käharates kiududes. Õhk moodustab isolatsioonikihi naha pinnal ning takistab soojuskadu. Vastavalt uuringutele on soovitatav jala mugavustemperatuur 28–34 °C. Villa omadused tagavad jala temperatuuri säilitamise nimetatud vahemikus – talvel soojas, suvel jahedas. See teeb villast parima isolatsioonimaterjali.

Vill transpordib niiskust
Villa kiud on parimate niiskusimavusnäitajatega. Need võivad imada endasse sellise koguse niiskust, mis vastab 30 protsendile nende kaalust kuivana, ilma et vill ise tunduks märg. Säärane villa omadus tuleb kasuks aktiivse tegevuse käigus, kui oluline on kehasoojuse suurem kadu ja kuiv keha.
On huvitav, et vill imab niiskust, säilitades samas soojust andvad omadused. See on võimalik, kuna kokkupuutel veega vabastavad kiududes leiduvad valgud sooja.

Vill ei haise
Vastavalt testidele absorbeerivad ning neutraliseerivad villakiud kehalõhnu palju paremini kui teised materjalid. Villa keemiline koostis võimaldab neutraliseerida kehapinnalt erituvaid aineid, mis põhjustavad halbu kehalõhnu, omadus, mis muutub oluliseks tingimustes, kus pesemisvõimalused on piiratud, näiteks matkates.
Vill on unikaalne materjal. See on nii unikaalne, et vaatamata kulutatud miljonitele tuleb siiski tunnistada villa paremust erinevate moodsate materjalide ees. Elastne, venimiskindel ja pehme. Suur niiskusimavus ning parim kaitse külma ja sooja eest. Kasutades villaseid tooteid oskuslikult kihilise riietumissüsteemi ühe osana, ei pea sa kahetsema!



Marko Mänd
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?