4/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Looduslaps
Kesksuvel keldris

Suvel on palavust ehk liialt ja ihu otsib jahedamat kohta, kus natuke hinge tõmmata.
Parim koht selleks on sügaval maa all asuv kelder. Maakohtades on tavaliselt keldrid veel olemas, nii et küsi luba ja astu sisse, kui võid. Iga sammuga alaneb temperatuur, kuni lõpuks jõuame väikesesse keldriruumi. Siin on vaikus ja rahu.
Las üleval paistab päike ja kuumutab jalutavaid puhkajaid – minul on jahedat õhku ning kaasas mõned ideed keldrikatseteks.
Tavaliselt seletatakse tuule tekkimist ja õhu liikumist temperatuuride erinevusega maapinna eri kohtades.
Aga kui see vahe on väga väike, nagu näiteks keldris, võib õhk peaaegu paigal püsida.
Väite kontrolliks valmistame ühe äärmiselt tundliku katseseadme, mis võib näidata meile kõige nõrgematki liikumist. Piisab vaid inimese peopesa soojusest tekkinud õhuvooludest, et keerata mõõduriista saba ülespoole ning vähimgi aevastus võiks kogu katse päris nässu keerata.
Võtame nüüd ühe tavalise liimipüstoli. Lülitame selle sisse ja ootame umbes viis kuni kümme minutit.
Kui liim on soe, puudutame sellega kiirelt keldri lage ja hakkame liiminiiti venitama põranda suunas. Parim niit on selline, mille ots läheb järjest peenemaks, kuni lõpuks katkeb.
Valgustus on samuti väga oluline – keldri laetuled tuleb kindlasti välja lülitada. Niitide valgustamiseks sobib kitsa vihuga taskulamp, mis on asetatud horisontaalselt mõnele alusele.
Jälgida tuleb neid küljelt, siis paistavad niidid kõige paremini. Vähimgi õhu liikumine paneb nad aeglaselt kiikuma või isegi ülespoole tõusma.
Kui tervis palavat ikka veel ei kannata, võib keldrinurka valmistada kas või ämblikuvõrgu suure koopia, mida oma sõpradele hiljem näidata saab.
Head keldrit!



Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?