6/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Raamatud
Eesti pargid 1

Koostajad Olev Abner, Silja Konsa,
Kersti Lootus ja Urve Sinijärv
Kujundaja ja küljendaja Jüri Kaarma
Varrak, 2007
423 lk

Pargiraamat räägib Eesti kaitsealustest parkidest. Parke on kokku nelisada, ühte raamatusse kõik ei mahugi, muist on veel teist raamatut ootamas. Esimesest kogumikust võib leida Tallinna, Harjumaa, Hiiumaa, Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Järvamaa parkide lood.
Pargiraamat on kokku pandud sääraselt, et tarvilikku teavet ja huvitavat juttu leiavad sellest nii erialainimesed kui ka niisama pargi-, looduse-, ajaloo-, kultuuri- või muu teadmise huvilised.
Topelt allakriipsutamist väärib Ants Heina ülevaade eesti aiakunsti vanemast ajaloost, mis juhatab kogumiku sisse, peatudes eestlaste ja aedade-parkide pikal kooselul. Või kuidas võtta. Ilmatu pikk see muinasjutt ei ole, pole päikesejumalaid ja võlujooke, on ainult halli habemega vanamehed. Aga nad on armsad, need vanamehed. Nad toimetavad oma tegemisi loodusega üheskoos, nende jaoks ei ole olemas kasutut kaunistamist, on elamine ja töö. Parki ei olnud vaja teha, see oli juba olemas. See oli ainult metsast tarvis välja lõigata, et mahuks maja ehitama ja selle ümber kõndima.
Eesti hingematvad maastikupildid on nagu rahvaluule, mille ilu avastavad muulased, meie endi jaoks on rändrahnud ja puisniidud välismaa peente parkide kõrval armetud ja hallid.
Sissejuhatav ajalooartikkel tuletabki lugejale meelde, et pisemad on maitsvamad, ja räägib kõiki neid lugusid arusaadavas keeles, sedasi, et ükski keerukam mõiste ei jää seletuseta.
Pargiraamat on omasuguste seas esimene ja ainuke, varem pole kaitsealuste (ega vist muudegi) parkide kohta nii terviklikku käsitlust ilmunud. Raamatus on looduskaitse, muinsuskaitse ja korraga mõlema kaitse all olevad pargid koos jutuga pargi või aiafilosoofia, ajaloo, ehituse ja puittaimestiku kohta. Esitatud on nii mineviku kui ka tänapäeva plaani- ja fotomaterjal, mis kuidagi ei luba ühelgi lehitsemiskorral rasket raamatut kiirelt käest panna.
Salataskusse pistetud lahtised kaardid näitavad maakondade kaupa kõigi paikade asukohad, need saab hõlpsasti taskusse voltida ja retkele kaasa võtta.
Pargiraamat pidurdab vaba jooksu. Ülevaated on esitatud maakonniti tähestikulises järjekorras, aga mõte liigub radasid mööda. Tahab Ida-Virumaalt liikuda Lääne-Virumaale. Tahab Hiiumaa järel lugeda Saare- ja Läänemaast. Tahab rohkem ja kõike korraga, tahab prae järel magustoitu, tahab unejutu järgmist peatükki KOHE! Et tuleks rutem juba homne. Aga kuuldavasti on raamatupuu teine osa juba istutatud.
Pargiraamat on hea, loe pargiraamatut!



Anna-Liisa Unt, maastikuarhitekt
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?