6/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Talikülaline

Oli käre ja pakaseline veebruaripäev, kui ma seda tumedakuuelist lindu juhuslikult kohtasin. Olin parasjagu teel koolist koju ning poolel teel jäin pargitiigil ujuvaid sinikael-parte vaatama. Siis aga märkasin silmanurgast üht tumepruuni totsakat suure valge kaelusega ja läikivmustade silmadega lindu – vesipappi. Üllatusin – poleks osanud arvatagi, et temasugusele linnule, kes armastab elutseda kärestikulistel jõelõikudel, võiks elamiseks sobida ka pargitiigid.
Tema mind vist algul ei märganudki ja tegutses rahumeeli edasi. Tal oli parasjagu toidupüük pooleli. Vesipapp seisis jää äärel ning kõigutas oma keha üles ja alla, justkui oleks kükke teinud. Seejärel kummardus ta vee kohale ja pani pea vette. Veidi aja pärast oli ta pea taas veest väljas ning ta sulpsas kiiresti vee alla, kuhu jäi mitmeks sekundiks. Vee alt väljudes oli talle ka midagi noka otsa sattunud, mida ta jää peal olles isukalt sööma hakkas. Nii tegi ta mitmeid kordi järjest. Pikapeale hakkas linnukest minu juuresolek häirima ning ta lendas pargitiigilt minema. Alles siis sain aru, et pakane on mu sõrmeotstesse ja varvastesse tunginud ning ma hakkasin kodu poole sammuma.
Käisin pea iga päev seda pruunikuuelist lindu vaatamas. Vahel märkasin teda koheselt mõnel kivil, puuoksal või jääserval. Teinekord aga ei näinudki teda. Kaks nädalat pärast minu esimest kohtumist vesipapiga tabas mind järjekordne meeldiv üllatus – pargitiigile oli ilmunud veel üks vesipapp. Eestis saadavad talve mööda umbes 100–300 vesipappi ning kaks neist on valinud talvitumiseks just meie – Kolga pargi tiigid! Märtsis või aprilli alguses lahkuvad need kihvtid linnud, ent kui hästi läheb, tulevad nad järgmisel aastal jälle.



Kulla-Karin Laurend
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?