1/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodus kodus
Kilpkonn tunneb oma peremeest

Räägitakse küll, et kilpkonn on tuim, et ta ei tee inimesest üldse välja, aga tegelikult see pole nii.

Mul on kodus palju lemmikloomi: maismaakilpkonn ja veekilpkonn, kalad ja triiton. Maismaa kilpkonn oli minu ammune unistus, aga kuna kilpkonni on looduses vähe – nende püük on kah keelatud – polnud teda lihtne saada.

Räägitakse, et kilpkonn ei tee inimesest üldse välja, aga tegelikult see pole nii. Kilpkonn tunneb peremeest hääle ja lõhna järgi ära! Minu Motja tuleb alati minu juurde, kui teda kutsun. Kui mind pole kodus, tuleb voodi juurde ja vaatab kurvalt ülesse. Kui ma loen, tuleb ligi, paneb pea mu jalale ja tukub.
Ta armastab väga seltskonda. Kui istun vanematega köögis, on Motja kohe kohal. Hommikuti on ta nii viisakas, et kedagi üles ei ärata, vaid seisab vaikselt puuris tagumistel jalgadel.
Motjale meeldib süles istuda, meeldib, kui teda silitatakse, vannitatakse.
Suvel käin temaga väljas jalutamas, sest Motjal on vaja saada rohkem päikest ja väljas kasvavad taimed on kasulikud talle.
Võõraid inimesi nähes Motja nats pelgab ja tõmbub kilbi sisse, aga kui näeb, et inimene on sõber, siis ikka laseb ennast silitada.
Ükskord juhtus naljakas asi, kui ma Motjaga hoovis jalutasin. Nimelt hakkas kilpkonn huvi pakkuma ühele uudis himulikule kassile. Kui viimane lähemale tuli, tõmbus Motja kilpi. Kass hakkas uudistama, et mis asi see selline on, ja nuusutas. Motja tuli kilbi alt välja ning hirmunud kass jooksis minema. Nii kiiresti, et ainult päkad välkusid. Teinekord, kui kass meid nägi, isegi kaugelt, pani kohe jooksu.
Motjat ma ei ostnud poest. Mul väga vedas, et sain ta kuulutuse kaudu koos puuriga. Siis oli külm talv ja kuna tema esimene perenaine hoolis väga loomast, mähkis ta kilpkonna sooja käterätti, vaatamata sellele, et teadis, et olen autoga.
Motjal on väga ilusad silmad. Kõik, kes teda näevad, ütlevad, et tema silmad meenutavad linnu silmi. Need on täiesti mustad ja liikumatud, nagu maol. Huvitav on veel see, et kui Motja paneb silmi kinni, siis tõuseb silma katma alumine, mitte ülemine laug. Puuris Motja tavaliselt ainult magab. Muidu lasen tal toas ringi hulkuda. Motjale ei meeldi eriti kaua üksi olla ja tuleb alati mulle kuhugi järele. Kui ikka juhtub nii, et pean Motja üksi jätma, hakkab ta mind otsima, ja kui saab aru, et mind pole, jääb kusagil voodi all magama. Magada meeldib talle pimedas, aga päeval otsib valgustatud kohti.

Kesk-Aasia kilpkonn
Kõige sagedamini peetakse kodudes Kesk-Aasia kilpkonna (Testudo horsfi eldii). Kilpkonna pidamiseks kodus on kõigepealt vaja osta terraarium. Kõige parem terraarium on horisontaalne, sest kilpkonn liigub mööda maapinda. Selle laius peab olema vähemalt 2–3 korda laiem kui kilpkonna kilp, et loomakese liikumine poleks takistatud.
Temperatuur peab terraariumis olema 20 kuni 35 kraadi. Selleks on olemas spetsiaalsed lambid. Peab meeles pidama, et kilpkonn joob palju.
Jalutades kilpkonnaga, peab teda jälgima. Kõige parem on tal lihtsalt kannul käia. Kui kilpkonn elab maakodus, võib teha väikese aediku. Kuid ettevaatust! Kilpkonn võib aia alla augu kaevata ja plehku panna.



Elena Asari
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?