5/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Tulnukad meie lombi kallastel

Sügisel kummikuis rannas jalutaja leiab veepiiril ja madalas vees üsna rikkaliku elustiku pisiloomadest ja vetikatest ning mereheidise vallides jälgi sügavamas vees elatud eludest.

Meie mere elustiku liigirohkus pole suur, kuid see-eest on ta väga kirev geograafi liselt päritolult. Nad on tegelikult tulnukad meie lombis. Lombis, mida kutsutakse Läänemereks.

Riimveelise Läänemere omapärane elukeskkond on arengu mõttes väga noor. Jääajajärgne arengulugu on olnud liialt lühikene, et siin oleksid jõudnud tekkida sellele merele iseloomulikud kohalikud liigid. Neid siin lihtsalt pole. Kogu noore Läänemere elustik koosneb kuskilt siia saabunud tulnukliikidest, ainult et nad on siia jõudnud eri aegadel ja eri suundadest. Mõnedki neist on jäänud iidsetest aegadest justkui lõksu, olles lahus oma algsest kodumerest. Nii on meie meres leidnud endale elamiskõlbliku paiga kaugel Jäämere rannikul elavad liigid, kellest tuntuim on merikilk. Siin leidub siseveerelikte, kes elavad ka Laadoga, Saima ja mujal põhjala järvedes, aga samuti Põhja-Ameerika Suure järvistu järvedes. Osa elustikust koosneb Euroopa jõedeltade liikidest, kes on hästi kohastunud riimveega. Sellesse seltskonda kuuluvad harjasliimukas, mõned kirpvähilised ja kuulmiksabad ning kivide ja vetikate pinnale kinnitunud sammalloom tavaline kamerlane. Mida rohkem hakkas maailmamerel seilama laevu, seda rohkem hakkas saabuma Läänemerre teiste maailmanurkade tõelisi tulnukloomi. Meretaguseid tulnukaid on siia saabunud nii Põhja-Ameerikast, Hiinast kui Uus-Meremaalt ning nad on siin ka kohanenud. Kõige enam on muidugi inimtegevuse läbi Läänemerre saabunud liike Musta ja Kaspia mere piirkonnast. Inimeste poolt tahtlikult või tahtmatult toodud võõrliikide arv on kasvanud viimase saja aasta jooksul üle saja ja neid tuleb üha kasvavas tempos järjest juurde. Enamik neist on siia sattunud laevaliiklusega, kas aluste külge kinnitunult või ballastveega. Kindlasti satub ballastveega sihtsadamasse kümneid kordi rohkem igasuguseid võõraste merede olendeid, aga õnneks Läänemere põhjamaise asendi tõttu on enamikule saabujaist siinne meri ellujäämiseks liiga karm.
Otsime siis rannalt neid, kes saabunud teadmata täpselt kust ja kuna.
Oktoober on selle elustiku uurimiseks hea kuu, sest vali meri on peale aakriku visanud rannale ka Läänemere eluvorme nii madalast kui sügavast. Merekohina ja rändavate haneparvede heli saatel oleks idüll puupulgaga sonkida adruvallis ja paterdada madalas vees otsimaks peenikest elu meres, mis pole kaugeltki nii tuttav ja enesestmõistetav kui karu, metskits või põder metsas.



Tiit Hunt
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?