1/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbraga
Paepõnnid kivi kallal!

Palju pisikesi poisse ja tüdrukuid kogunes ühel jõulukuu päeval Jakob Westholmi Gümnaasiumi saali jõulukuuse kõrvale. Mõnel poisil oli päris marakrati nägu ees, mis pani mõtlema, kas ta ikka jaksab midagi nii tasast uurida kui tükike kivi? Sest just seda saalitäis rahvast tahtis, asutada Paepõnnide seltsi, saada kividest sotti.
Tegelikult olid lapsed koos juba kive korjamas käinud. Kui Paevana Rein Einasto rääkis, miks kive ei loobita, ei protesteerinud ükski poiss. „Kivi on meie sõber, kive me ei loobi mitte kunagi, sest kivi võib põrnikale peale kukkuda, taime vigastada.
Kive loobivad vaid need, kes veel ei tea,” rääkis Paevana Rein Einasto. Ega kiviheitmine iseenesest halb pole: kui tahad kive visata, saab selleks eraldi mõne märklaua valida, suurema kivigi – aga mitte niisama suvalises suunas.
Ent kuidas kive korjata?
Kindlasti peab peale märkima, kust oled kivi korjanud – muidu ei hakka kivid kõnelema. Hiljem, kui määrad kivi, saad teada, kas see oli oma harilikus leiukohas või ebatavalises, ja saad edasi küsida, kuidas see võis sinna sattuda. Just sel moel on ju kunagi saadud tunnistust jääaja jõust: graniitkive, mis meie maal on sügaval maapõues, on PõhjaEesti rannik täis: kohe teame, et jää pidi need tooma.
Esimesel koolitusel jaanuarikuus Paevana kabinetis uurisid põnnid igasugu kivistisi. Kuna kabinet tehnikakõrgkoolis on Paevanal nagu üks suur kivimuuseum, ei püsinud keegi põnnidest eriti paigal, kive näpiti siin ja seal nurgas. Kõike ei jõudnud katsuda, isegi näha mitte. Kuni järgmise korrani.



Helen Arusoo
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?