2/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

roheliste rattaretk 2010
Palamuselt leiab Kevade-kooli õpilasi

Veel mõnikümmend aastat tagasi õppisid Palamuse lapsed üsna samamoodi kui Teele, Arno ja Kiir. Istusid tunni ajal samas klassiruumis ja mängisid õuel trifaad. Praeguseks on viimased kuulsas koolimajas käinud lapsed pealt neljakümnesed – kool koliti majast välja alles 1975. aastal.
„Lastel oli tore siin olla, iga vahetund jooksid õue. Käisid ka jõe ääres, vahel tuli koolis riideid kuivatada. Allikast toodi koolimajja vett, lapsed valasid ülejäägi künka peale ja lasid palitutega alla. Eks vanemad pahandasid, kulutasid mantliriiet,” kirjeldab Vaike Soodla, kauaaegne Palamuse õpetaja, kes elas nagu „Kevade” Laurgi vanas koolimajas. „1955. aastal sain siia korteri, kaks pisikest tuba. Lapsevoodi tõstsin päevaks suure voodi peale, et ruumi oleks.”
Vahetult enne uue koolimaja ehitust vaatas ta vahel tunde andes vana koolimaja väikseid aknaid ja igatses avaraid valgeid klassiruume. Tahtis kaasaegsesse majja, uude sööklasse. Kaua aega tõi koolitädi ju lõunaks lastele saiakesi ja teed.
Aga kui kolimishetk käes, oli Vaikel valus minna. Kokku elas ta koolimajas 23 aastat: algaastad õpetajana ja väikeste laste emana. „Need on minu istutatud puud,” näitab ta praeguse muuseumi pitskardina vahelt. „Kevade” filmimise aegu olid vaid kahe näpu jämedused.”
Uues koolihoones tunde andes mõtles Vaike end aga tihti armsasse väiksesse klassiruumi tagasi.
Vana koolimaja on eriline paik, ka ta tütar jalutab kodukandis olles alati sinna. „Mõnda aega enne siit ilmast lahkumist käis Luts vanas koolimajas. Räägiti, et ta oli lihtsalt klassiruumis kõndinud, seinu puudutanud. Tahtis mõtiskleda ja üksi olla. See oli ta surma-aasta.”

Siiani vaadatakse õunte pealt
60ndate keskel hakkas palju ekskursioone koolimaja vaatamas käima. Vaike andis õppetükid kätte ja läks ise juhendama. See õpilastele muidugi meeldis, ja eks natuke oli ikka teistmoodi tunne, kui koolimaja kaugelt uudistama tuldi.
Palju siis oli Tootse ja Kiiri? „Algklassid on küllaltki korralikud. Ja minu õpetajatee alul olid väga rasked kolhoosiajad. Lastel polnud kirjutamisvahendeid. Tõin hea poemüüja käest pakkimispaberi tükke, kirjatarvete komplekt oli mul alati kaasas, et vajadusel anda.”
Vaikest kumab õpetaja Laurile iseloomulikku, eriti kui ta räägib peale tunde oma toas laste järje peale aitamisest. Aga tal on Tootsi energia. Siiani, 83aastaselt õpetab ta Palamuse koolimajas malet ja kabet!
Mida teavad „Kevadest” tänapäeva lapsed? Film on ju mustvalge ja peale on tulnud värvikad Harry Potteri Sigatüüka lood? „Õunte pealt vaatamist ning lauset: „mis kinni ei jää, saab kinni löödud” kasutatakse ikka,” teab Vaike. Raamat on koolis kohustuslik. „Lõin küll käega, patsti laua peale, kui kord miljonimängus „Kevadest” lihtsat küsimust ei teatud, no selle taha peab mäng siis jääma…”

Filmilapsed
„Arvake, kes keda mängib,” sagisid kord lapsed Vaike ümber. „Ilusa tüdruku, Teele ütlesin ära, Kiire-irvhamba, esimese Tootsi osatäitja – silmad vilkusid elavalt peas. Turskem poiss oli ju Tõnisson. Suurte ilusate silmadega aga Arno. Lapsed imestasid.”
Vaike on seljakotis kaasa võtnud väljalõiked ja fotod „Kevade” filmist. Ta räägib lume asemel õue täitnud vahust ja sellest, kuidas peale lumesõjakaadrite üles võtmist keegi stopphüüdu enam tähele ei pannud – paistab, et ta on pidanud filmimisest koolimaja juures palju jutustama. Võtete ajal oli tema roll filmilastel silm peal hoida ja vaadata, et nad õigel ajal magama lähevad. „Kui televiisorist „Kevade” tuleb, mitte ühtegi korda ei jäta vahele. Nemadki on minu lapsed.”



Malle Pajula
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?