6/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

usutlus
Nõiakaevu kaitse all

Kaks aastat tagasi Loodusesõbras pealkirjaga „Nõiakaev – vesi või karjäär?” ilmunud artiklis väitsime, et Nõiakaev on planeeritavate karjääride tõttu ohus. Aga on ka teisitimõtlejaid, kes ütlevad, et kaev on kaugel ja karsti pole. Asi nõuab veidi selgitamist.

Tõsi on, et esimene karjäär – Nabalasse planeeritav Tammiku karjäär 100protsendilise kindlusega Nõiakaevu ei ohusta, kaev asub üsna kaugel ja Nabala karstiala pole veel piisavalt uuritud. Pole kindel, kas kriitiline osa kaevu toitvast veest kaoks koos karjääriga, sest tegu on keeruka karsti alaga, kus selgust saada raske.

Kuna aga tulevik näeb ette seitsme karjääri loomist, mis muudab kogu Nõia valla üsna võimsaks kaevanduspiirkonnaks, peab ikkagi tunnistama, et ühele kaevandusele „jah” öeldes, ütleme põhimõttelise jah-sõna tulevasele kaevanduspiirkonnale. Managem silme ette kivide lõhkumine, masinate müra, suurte väljaveoteede ehitamine. Isegi kui suudetakse praegu uskumatuna näivat, aastakümnete vältel kestva kaevandamise jooksul veerezhiimi säilitada ja põhjavee kaitset tagada läbi keeruliste ehituskonstruktsioonide, oleks selle vana kandi eluvaim rikutud. Tööstuspiirkond on midagi muud kui rahulik maapiirkond. Lisaks ei maksa loota, et mitte midagi ei juhtu loodusega paigas, kus veerezhiimi pisukegi alanemine oleks ohtlik. Tegu on ju märgalaga. Tammikul kasvavad orhideed.

Nõiakaevust saab siin sümbol, mis kaitseb piirkonna väärtuslikku loodust ja kultuuri. Pideva elupaigana ja koha identiteedi kandjana on Nabala-Tuhala kant olnud Eestis asustatud ligi 3000 aastat: läheduses on 11 muistset asulakohta, 32 väikeselohulist kultusekivi, 5 hiiepaika, 3 kivikalmet.
Kui Nõiakaev satub Tammiku karjääri tõttu ohtu kaudsemalt, siis otseselt satuks esimese karjääri tõttu ohtu hiiepaik nimega Möllu allikad (asub karjäärist vähem kui 1 km kaugusel) ja Tammiku looduskaitseala, mis on karjääri kõrval. Siin ei veena jutud, et veerezhiim on karjääritegijate kontrolli all, ei loe keskkonnamõjude hindamise akti lubadused. Kui karjääriserv jookseb üks-ühele kaitseala servaga, on see paik mõjutatud karjäärist esimesest päevast alates, mil kopp maasse lüüakse. Ja seda püüame ka allaolevate näidetega tõestada.



Helen Arusoo
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?