6/2010



Roheliste Rattaretke"Kuidas elad, Virumaa?"eelinfo

Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Selgete punnis silmadega

Poodi kalale
Epp Mihkels
Ajakirjade Kirjastus, 2010, 199 lk

Oleme tervemad, rõõmsamad –elame kauem. Just seda väidab Epp Mihkels oma uues, veel
poelettidelt saadaolevas raamatus „Poodi
kalale”.
Peaksime olema suured kalasõbrad. Eesti merepiir ja jõed-järved on selle tagatiseks.
Siiski väidab autor, et soomlastest naabrid söövad kala meist kaks korda rohkem.
Miks kala süüa? Raamatu autor kordab meile üldtuntud tõdesid – kala süües hoolitseme
oma välimuse ja tervise eest. Meie nahk on siledam ja tervem, kaitstud kahjulike
välistegurite eest.
Rasvhapete kõrge tase organismis muudab ka tuju paremaks. Ja tuntud-teatud tõde: rasvhapped on head verele, puhastavad veresoonte seinu ja viivad organismist välja kahjulikku kolesterooli.
Põhjalik on peatükk „töövahendeid kala puhastamiseks”. Autor soovitab inimestel, keda reisiplaanid Ameerikasse viivad, sealsetest
jahi- ja kalatarvete poodidest kaasa tuua maailma parim riiv – plastmassist,
liikuvate nagadega. Saab soomused kergelt
kätte ja need ei lendu.
Retseptide osas mainib autor, et ta on püüdnud läbi proovida ja praadida kõik Eestis saadaolevad kalad. Retseptistik algab 22. veebruaril 2007. aastal eesti rahvuskalaks valitud räimega. Järgnevad ahven, siig, haug, koha, karpkala, latikas, lõhe, forell.
Nüüd ringlusesolevate vähemtuntud kalade nimistu: kuld-merikoger, meriluts,merihunt, merikukk ja lõpuks merikurat ise.
Epp Mihkels märgib, et merikurat on väga kole, kuid ülimalt maitsev kala.Valmistamisviisidest võidutseb ahjukala,pannil küpsetatud kala, järgnevad marinaadid. Kalast võib teha suppe ja
pannkooke. Aukartustäratav on mainitud maitse- ja lisaainete hulk: sidruni-tilliõli, sidrunheina varred,sinepinevõikaste,
kookoskaste,aedpiprarohust pesto jne.
Omaette peatükk on, kuidas valida värsket kala. Tõsiselt avaldas muljet hiljuti Eesti Ekspressis ilmunud Madis Jürgeni lugu sissevajunud silmadega lõhedest
poodide jääletis.
Madis Jürgen väidab, et norra lõhe võib teel olla nädal aega enne meie letile jõudmist.
Ainult Nõmme turult võivat leida värsket Saaremaa lõhet.
Raamatus seisab selgete sõnadega: „Väga hea kala tunnuseks on selged säravad ja punnis silmad.”
Ees on ootamas aasta kõige karismaatilisemad
pühad: samas söögi tegemise ja söömise pühad. Miks siis mitte minna poodi kalale?
Tänavune talv on juba külmetamas järvedele kaasi, mehed võivad paksud vammused selga ajada ja minna ise jääaugule kiisasupi või ahvenaprae heaks tirgutama. Kõige maitsvam on omapüütud kala!
Kindlasti võiks olla aastalõpu söögilaual koos kuldsete hõbedaste küünaldega ka hõbedavärvi kalavaagen. Ennekõike on kalavaagen väga ilus, paljude serveerimisja kaunistamisvõimalustega. Head isu!



Linda Lillimägi, kalapraadija
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: 
Serverit teenindab EENet