4/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Jäälilled suvel

Talvel igatsen sooja suve järele, palaval heinakuul seevastu ihkab hing jahedust või külma. Ikka tõmbab meid vastaspooluste suunas, et tunda erinevusi ja seda endale mällu ja kehasse kirja panna. Niisiis, ühel kuumal suvepäeval valdas mind tugev soov vaadata jäälilli. Eks ole ka põllulilled toredad, aga jäälilled ka!
Nii asusingi katsetama. Loomulikult on selleks vaja külmkappi, koos ülemise, sügavkülmakambriga. Hea oleks seegi, kui kapp on enne üles sulatatud, et eemaldada sellest suvel tekkiv paks lumekiht. Võib-olla palud ema või isa ja oled neil kapi koristamisel abiks!
Meie suureks katseks võtame kaks madalat plastist topsikut, sellised, millesse pakitakse poes salatit. Veel parem oleks kasutada selliseid anumaid, nagu pildil, ehk siis juustu, vorsti või käsitöö jaoks mõeldud karpe. Nendel on kõvad seinad ja jääkristallid jäävad sinna paremini külge. Veel oleks vaja väikest luupi või suurendavat läätse kristallide uurimiseks.

Vett tuleb pikalt keeta
Katse juures läheb vaja loomulikult vett. Ja siin ongi saladus, kuidas saada ilusaid läbipaistvaid jäätükke. Keedame natuke vett, umbes ühe klaasi jagu. Kuna keetmine eemaldab veest õhu, laseme kohe mitu minutit veekannul keeda, et võimalikult palju õhku veest välja saada.
Vesi peaks natuke jahtuma ja siis vala seda ühte topsikusse nii, et moodustuks õhuke kiht. Teise vala tavaline kraanivesi. Nüüd tõsta mõlemad karbid sügavkülma ja varu kannatust. Ootajal näib aeg pikalt voolavat, võtame selleks kas mõned tunnid päeval või koguni padja, teki ja terve öö. Ligi kahe kuni kuue tunni pärast võid näha, et keedetud vee anumas on kaanele tekkinud väikesed, ilusad ja selged jääkristallide kogumid. Tavalise sooja vee anuma kaanele on aga kogunenud udune ja läbipaistmatu jää ja lumekristallide mütsak.

Miks jäälilled on erinevad?
Vesi ehk H2O moodustab niisuguse ebasümmeetrilise kujuga molekuli, kus kaks positiivse elektrilaenguga vesiniku aatomit asuvad ühel küljel ja negatiivse laenguga hapniku aatom teisel küljel.
Molekulid saavad nii kasvada ja moodustada regulaarse võrgustiku ehk võre. Külmudes on siis tegemist kristallvõrega. Mida rohkem on vees üliväikesi õhumulle, seda rohkem on kristallvõres segadust. Tavaliselt liiguvad vees lahustunud mullid jääkristallide keskele ja moodustavad seal väikese läbipaistmatu pilvekese.
Igasugused ebatasasused anuma pinnal suunavad kristallide kasvu veel lisakski, sest mis meile näib sileda pinnana, see on ühele jääkristallile suur mäeahelik. Ning justkui suur jääliustik liigub siis kasvavate kristallide peatumatu jõgi piki orgu, kuni täidab kõik enda ümber.
Minu katses tekkisid ilusad jäälilled hoopis anuma põhja, aga sinul võivad nad olla anuma seintel või kaanel. Parima tulemuse saamiseks katseta mitu korda. Siis märkad, et iga kord kasvavad erinevad jäälilled. Ja külmkapp saab ka puhtaks!



Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?