6/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Soovitan raamatut. Wild Wonders of Europe

Steffan Widstrand, Bridget Wijnberg,
Peter Cairns, Florian Möllers
Abrams, 2010, 288 lk

Hobikorras tegutseva loodusfotograafina leian end tihtipeale analüüsimas teiste autorite hingekosutavaid kaadreid või siis loodusenautijana imetlemas kauneid hetki, mis on kohe kindlasti kordumatud.
Tihtipeale jäävad mulle tee peale ette ka haruldased elusolendid või siis paigad, mis on haprad. Mida kummalisemad või haruldasemad liigid või kohad minu vaateulatuses on, seda suurem huvi ja üllatus.
Olen ise piirdunud siiani suuremalt jaolt Eesti elustiku- ja olustikuga, aga mujal Euroopas on sadu kui mitte tuhandeid või isegi kümneid tuhandeid kauneid paiku, hävimisohus liike – ning paljud neist on ka vähetuntud.
Mõned aastad tagasi pandigi alus projektile Wild Wonders of Europe, millest on nüüdseks osa võtnud üle kuuekümne tuntud ning tunnustatud loodusfotograafi üle kogu Euroopa. Fotograafid lähetati mõnda Euroopa paika etteantud teemade kohast pildimaterjali koguma.
Pildisaak oli meeletu ning peale kodulehe, ajakirjade, näituste jõudsid välj avalitud lood ja pildid ka raamatukaante vahele. Tegemist on üsna koguka raamatuga, kilogrammide poolest. Esmapilgul võib tunduda, et tegu on üksnes pildiraamatuga. Põhiliselt ongi, kuid piltide kõrvale kuulub ka tekst, mis tutvustab mõnda rahvusparki, hävimisohus või tundmatut liiki, ja ka haruldasi hetki.
Olgu märgitud, et projektis osales ka meie oma loodusfotograaf Sven Zaèek, kellele anti ülesandeks pildistada meie põhjanaabrite juures Lapimaal. Kui võrrelda teiste autorite esindatusega selles raamatus, on Sveni töid raamatus üsnagi palju. Koguni viis, mõni neist üle kahe lehekülje. Ka Eestis käidi pildistamas, kuid kahjuks mahtus raamatusse ainult üks foto Eestimaalt.
Mäed, nepid, karud, rukkililled, vulkaanid, seninägemata veemaailm ja palju muudki võib saada pimedate õhtute vaimukosutajaks. Kuigi raamat on ilmunud nüüdseks juba nii mõneski Euroopa keeles, pole eestikeelset varianti välja antud, aga raamat on meil saadaval ingliskeelsena. Ja piltideni jõuab ka ilma võõrkeelt valdamata. Igatahes on see raamat, mida vaadata ise ja näidata kasvõi enda külalistele. Üllatusi jagub kindlasti. Kasvõi selles osas, kuivõrd rikas on Euroopa elustik ja kuivõrd mitmekesised on maastikud ning ka kliima.
Teos on müügil Rahva Raamatus. Vaata ka: www. wild-wonders.com



Karl Ander Adami, noor loodus fotograaf
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?