1/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Soovitan filmi ja raamatut - Dokumentaalfilm „Grizzly Man”

Dokumentaalfilm
„Grizzly Man”
2005, Discovery Docs
Reþissöör Werner Herzog,
103 minutit

Filmi peaosalised on grislid ja rebased ning end nende sõbraks pidav Timothy Treadwell. Viimane elas 13 aastat oma lühikeseks jäänud elust suviti Alaska poolsaare keskosa metsikus looduses tagasihoidlikus telgis. Jälgis grislisid, suhtles nendega ja pidas päevikut. Talvel rääkis ta suvel nähtust ja kogetust koolides ning televisioonis, püüdes edasi anda oma armastust loomade vastu ja tutvustada nende elu. Viiel suvel filmis ta oma elu ja mõtteid,kohtumisi grislidega ning suhtlemist telgi kõrval urgudes elavate rebastega.
Vaatasin filmi vaid seepärast, et Fred Jüssi oli selle mulle päikeselisel Vilsandil suurel paekivist trepil huvitavaks ja ilusaks rääkinud. Kuigi sakslasest kinoromantik Werner Herzog on juba ise kvaliteedimärk ja tema inimvõimete piiridel käijatest tehtud fi lmid nauditavad, ei julgenud ma seda fi lmi varem panna mängijasse tutvustuses oleva fakti pärast, et fi lmi peategelase ja tema kaaslase söövad grislid ära ning seda on „kunstiliselt” esitatud. Ma ei vaata vabatahtlikult vägivaldseid stseene.
Ma ei pidanud soovituses pettuma. Film on tõesti hea ja pildiliselt väga ilus ning sealjuures ka tõsiselt mõtlema panev. Rahulikud karud ja armsad rebased maalilise Alaska metsiku looduse taustal. Ning neid jälgiv ja aegajalt liiga pealetükkivalt torkiv pikatukaline karu-uurija. Viimase viimseks jäänud kohtumine suure kurja grisliga ehk siis pigem õudusfilmi kuuluv osa oli filmis tõesti delikaatselt ja kunstiliselt esitatud.
Reþissöör Werner Herzog on Timothy filmitud sajast tunnist materjalist ning tema sõprade, töökaaslaste ja kohalike pargivahtidega tehtud intervjuudest pannud kokku tõeliselt nauditava filmi.
Selge on see, kui ei oleks inimesi, kes ennast teostavad ja adrenaliinivajadust rahuldavad püstloodis alla laskuva suusamäe või karmi ralliraja asemel kaugel Alaska karmides tingimustes näiteks grislidega elades, siis me ei teaks, kuidas loomad tegelikult elavad ja kas inimesel on võimalik nendega kõrvuti ehk siis päris koos elada või saab neid jälgida ainult läbi jämeda kaitsevõre loomaaias. Timothy ja karude kooselu lõpp näitas ühest küljest hästi ära inimese koha looduses. Samas see, et ta sai elada karudega sõbralikult koos 13 aastat ja kooselu lõppes tegelikult kaugemalt sisemaalt tulnud vana vihase grisli tõttu, näitab puust ja punaselt ette loomariigi ja inimühiskonna sarnasuse. Igas koosluses on võimalik elada ja päris pikalt, aga siiski on alati olemas ka vägivald ja küsimus, kas on võimalik elust läbi minna nii, et su teed vägivallaga ei ristu.
Ma ei arva, et Timothy näol on tegu õnnetu inimsuhetes pettunud naiivse mehega, kes elab karudega metsas, sest ta ei armasta inimesi, vaid karusid.
Reþissöör jätab õnneks vaatajale endale otsustada, kas Timothy aitas karusid või karud teda. Siiski ei jäta ta välja ütlemata oma arvamust, et karude silmisse vaadates näeb ta üksnes külmust ja looduse ettearvamatust.
Kui peab kindlasti mõne nurina nurisema, siis peategelase õnnetud lood inimsuhetest oleks võinud lühemalt esitatud olla. Õnneks vaatasin ma filmi kodus ja sain edasi-tagasi kerida. Huvilistele teadmiseks, et film on täispikkuses You Tube’is üleval.






29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?