1/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Võtame aega ja istume maha, aga kuhu ja millele?

Talvine mets on vaikne. Loodus puhkab ja ei rutta. Ka loodusesõber peaks oma metsatiirudel hoo maha võtma. Peatudes võib näha ja kuulda palju enamat kui liikudes. Tõtates ei pruugi metsaskäija erineda seiklusrajal rassivast pühapäevasportlasest. Siinsamas nina all olev loodus võib jääda kaugeks.

Liikuva inimese ümber kujuneb alati sõõr, milles linnud, loomad on kas äraootaval seisukohal või lausa põgenevad. Me ei näegi tõelist metsaelu. Hoopis teine maailm kerib ennast lahti, kui võtta aega ja peatuda. Mitte korraks, vaid ikka kohe tunniks või nii. Kui selle aja sees ka miskit erakordset nägema ei juhtu, siis selle paiga olemusele saab ikka lähemale ja mine tea, võibolla kohtume ka iseendaga.
Pikemalt püsti seismisest ei tule suurt midagi välja. Üsna pea annab tunda seljakott ja ka mõte hakkab mugavama asendi suunas liikuma. Hea meelega istuks maha. Aga kuhu?
Kui leidub mõni paraja kõrgusega kännutüügas või mahalangenud puu, on hea. Tihti aga katab neid lumi või on need vihmamärjad. Märja ja külma asja peal istumine on ebamugav ning rahulikku jälgimist pärssiv. Lisaks on ka istmiku kaudu saadud külmetus väga totter asi.
Tulebki midagi arukat ette võtta.
Kaasaskantavatest istumisvahenditest tulevad kõne alla kokkupandavad matkatoolid ja erinevad matkamatid. Lihtne kile hoiab samuti eemale niiskuse, kuid laseb külma ikkagi läbi, seepärast on ebasobiv.
Matkapoodidest võime leida mitmeid toolivariante. Veidigi pikemaks retkeks on sobiv kolme jalaga, kerge ja kokkupandav, kolmnurkse põhjaga matkatool. Hea valik, kui leidub vähegi kõvemat pinnast ja lumikate ei ole toolist kõrgem. Selline tool ei võta ka seljakoti külge kinnitatuna just eriti palju ruumi.
Teiseks heaks ja mitme otstarbega valikuks on tavaline, rulli keeratud magamismatt. Seda võib mitmekordselt kokkuvoldituna mõnele kännule või viltusele tüvele panna, aga ka otse maapinnal kasutada. Odavamaid matte võib oma äranägemise järgi lühemaks lõigata. Pole ju puhtalt istumise tarvis vaja teda terves pikkuses endaga kaasas vedada.
Matkamatte on kahte sorti materjalist: avatud ja suletud pooridega. Avatud pooridega on odavamad ja neid leiab ka ostukeskuste toidupoodidest. Suletud pooridega matid on kordi kallimad ja neid müüvad matkapoed. Suletud pooride eeliseks on see, et istumisel ei suru me materjalist õhku välja, mis toimibki ju isolaatorina, samuti ei ima matt endasse vett, mis soojapidavust vähendab. Kui matist läbi tunginud kehasoojus lund sulatama hakkab, ei kaota suletud pooridega materjal soojapidavust.
Ise kasutangi just sellist suletud pooridega matti nimega Z-Lite, mis on omasuguste seas üks kompaktsemaid. Neid müüb kauplus Matkasport. Soojemal aastaajal tõmban aga seljakoti külge juba vähem koguka ja odavama, avatud pooridega rulli.
Samuti kulub matkamatt marjaks ära, kui on vaja seljakoti sisu sorteerida ning on ka abiks riiete ja jalatsite vahetusel. Kerge uduvihma korral saab selle all ka muretult fotoaparaadi objektiive vahetada või puhastada.
Lõpetuseks tarkusetera Albert Einsteinilt: vaata loodusesse sügavamalt, saad kõigest paremini aru.



Mats Kangur
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?