2/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Pookimine – see on imelihtne!

Kuigi kõigi õunapuusortide algpuud
on seemnest tärganud,
istutame reeglina aeda puid, mis
on istanduses poogitud. ’Valge klaarõuna’
seemnest kasvama läinud puu
pealt me hiljem häid õunu ei korja. Ent
igaüks, kel huvi ja hakkamist, saab puu
vääristamisega oma aias isegi hakkama,
selleks ei pea paberitega aednik olema.

Osta ajakiri ja leiad õpetussõnad koos piltidega!

Minu lapsepõlve õunaaia puude – ’Valge klaarõuna’, ’Suislepa’, ’Liivi sibulõuna’ ja ’Liivi kuldreneti’ puhul oli nähtavasti keegi aednik küll õunapuu seemned maha külvanud (arvatavasti vana Vene sordi ’Antonovka’ omad) ja neist noored puud kasvatanud, ent seejärel viimased vääristanud, tõenäoliselt ühe puukoolides väga levinud pookimisviisi, silmastamise, abil. Igaüks, kel huvi, saab sellega hakkama. Päris nii muidugi vääristada ei saa, nagu mina oma esimesed „pookimised” tegin: lõikasin keset suve juba suured lehtedes oksad ning sidusin „pooked” vanaema esmaabikapist pätsatud marlisidemega kinni. Omajagu pettunud olin küll, et miski kasvama ei läinud – aga mitte nii palju, et hiljem uuesti proovimist peljata. Siis katsetasin oksastamise asemel silmastamisega. Oh imede imet – köögiakna esise pihlaka otsas hakkasidki pirnipuu oksad kasvama! Oksastamisega alusta enne mahlajooksu Lihtsam ja kiiremini tulemust andev on siiski oksastamine ning esimeseks katsetuseks võiks valida kas pirni- või õunapuu, olgu siis kogemata või meelega seemnest kasvatatu aluseks ning meeldima hakanud sort poogendiks. Eriti hästi õnnestub algajail pirnipuu, kes algaja ebakindlusest ja kohmakusest tulenevad võimalikud vead leebelt andestab, ent ka õunapuu on peaaegu sama leplik. Kirsi- ja ploomipuud on pisut pirtsakamad, nendega oleks kavalam alustada siis, kui varasemast õnnestumise rõõm juba võtta on.
Koduaednikule kõige lihtsamat ja kiiremat edu tõotab kas värskelt viljakandeikka jõudnud õunapuule sordi-paari lisamine või siis terve puu ümber pookimine koore alla oksastamise läbi.

OKASTAMINE
• Lõika enne mahlajooksu algust meeldiva
sordi pookoksad (vähemalt 20–30 cm pikkused möödunud aasta kasvud) ning hoia neid kuni pookimiseni tihedalt kilesse pakituna näiteks
külmkapis nullilähedasel temperatuuril.
• Harjuta pookoksa lõikamist üheaastaste
okste peal, kuni vähemalt pooled lõiked kenasti välja tulevad: hea pookimislõige on viltu läbi oksa, 3–4 korda pikem kui on oksa läbimõõt ning sirge ja sile (sellise saab vaid
hästi terava noa ühe tõmbega).
• Oota, kuni pookealusel (puul, kelle peale pookima hakkad) mahlad jooksma hakkavad ja koor lahti läheb; kontrolli aeg-ajalt ja ära pookimisega kiirusta, sest kui oksad on jahedas
hoitud, võib väga edukalt veel õunapuude
õitsemisegi ajal pookida.
• Lahtioleva koorega puul lõika poogitav
oks (jämedusega soovitatavalt mitte alla 2 sentimeetri) risti ümber oksa tagasi ning tee terava noaga lõike juurde piki oksa paari sentimeetri pikkune koort läbiv, ent mitte puitu ulatuv lõige.
• Liiguta nuga koorehõlmade vahel pisut
külgsuunas – koore lahtioleku puhul eraldub see lõikeservade juures puidust lihtsalt (kui ei, proovi mõne päeva pärast uuesti).
• Lõika 2–3 pungaga poogend ning säti selle alumise otsa tipp pookealusele tehtud kooreprakku.
• Lükka poogend koore ja puidu vahele nii sügavale, et poogendile tehtud lõikest veel paar-kolm millimeetrit näha jääb (kui alusel koor lahti on, läheb see hästi kergelt).
• Seo pookimiskoht spetsiaalse pooketeibi
või tavalise kilega nii, et õhk ja vesi pookekomponentide vahele ei pääse; kõik sidemega katmata lõikepinnad kata pooke(aia)vahaga, sh ka poogendi ülemine ots.
• Kui oled kõik täpselt teinud, on poogendid
mõne nädalaga lehes ning esimesed õunad saad ehk juba ületuleval aastal (paljud sordid mõtlevad küll natuke kauem). Edu katsetamisel!



Harri Poom
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?