6/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Aasta loom 2013 on hunt

Eesti Terioloogia Selts, Looduskalender, Eesti Looduskaitse Selts, Looduse Omnibuss, Tallinna Loomaaed, Eesti Loodusmuuseum, Eestimaa Looduse
Fond, Eesti Metsaselts ja ajakiri Loodusesõber kuulutavad välja ESIMESE AASTA LOOMA.

Eestimaal elab lisaks inimesele üle kuuekümne imetajaliigi, meie rikkalik loomastik vajab tähelepanu. Tehkem siis algust ja miks mitte targa soega, kes tekitab paljudes vastuolulisi tundeid ning ettevaatliku, harva kohatavana ning peidulisena suisa vajab lähemat kajastamist läbi aasta.

Hundisse on suhtutud läbi ajaloo erinevalt, seda just kultuuriti ja rahvusest sõltuvalt. Kui meie esivanemad on osanud näha hundis ka partnerit ja kaitsjat, siis võõrvõimud ja -meelsus on näinud uhkes loomas eeskätt parasiiti, kellest tuleks kõikvõimalikul moel vabaneda, olgu meetodid kuitahes taunitavad. Nõnda on hunt meie meelsuse ning kultuurilise paiknemise mõõdupuu, mida oleks vaja teadlikumalt märkama hakata. Nüüdisaja linnastunud inimesele on üsna keerukas selgitada looduses toimuvat eluliselt ning lihtsalt, sest inimesed ei ole igapäevaselt enam maa ja metsaga lähedalt seotud. Et ökoloogilisi seoseid kirjeldada, vajame täpsemaid näiteid ning võrdkujusid. Hunt oleks selleks kui loodud – tema roll looduses on üheselt mõtestatav. Hunt, nagu ka teised suurkiskjad, kannab tervete loomade asurkondade kujunemise ja säilimise eest hoolt, ei kutsuta teda ju asjata „metsasanitariks”. Huntide toidulauale võivad sattuda kõik – pisinärilistest kuni uhke ning võitmatu põdrani. Kui me mõistame hundi rolli meie metsades, oleme läbinud ökoloogiakursuse ning võime tunnetada tervikut. Esimeseks aasta loomaks on suure üksmeelega valitud meie looduse värvikamaid kujusid, kardetud ja austatud metsavalitseja SUSI ehk hunt. Ajakiri Loodusesõber koos partneritega pakub järgmisel aastal selle salapärase „metsavenna” elu ja tegemisi tutvustavaid lugusid. Läbi aasta korraldatakse hundile pühendatud üritusi. Ootame huvitavaid hundilugusid ehk põnevaid kohtumisi hallivatimehega nii sõnas kui pildis.
Hundiaasta avaüritus toimub 7. jaanuari 2013 loodusõhtul rahvusraamatukogus.


29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?