Kuu loom – karu

Rainer Kerge

Tänu Matthias Johann Eisenile ja onu Remusele on eestlase jaoks saanud karust tammsaareliku Vanapagana võrdkuju. See pisut lihtsameelne, pikaldane ja jonnakas, kuid siiski südamlik ning rahuarmastav hiiglane on Maarjamaal ringi tatsutanud juba üle kümne tuhande aasta. Tavapärane jahiloom muinasajast alates, kelle levila ulatus parematel päevadel isegi saartele, elas üle kriisi selle sajandi algul. 1921. aastal teatas ajakiri Eesti Mets, et “viimased üks ehk kaks meie metsades ringi hulkuvat karu saavad lähiajal hävitatud”. Mesikäpad võeti riikliku kaitse alla 1934. aastal ja praegu on Eestis umbes viissada karuotti.

Sugulased

Karulaste sugukonda kuuluvad kiskjaliste seltsi suurimad esindajad.

Maismaa suurim kiskja – jääkaru – võib kaaluda kuni 1000 kilo. Nagu see loomade seas kurvaks tavaks on saanud, jäävad tõelised gigandid kaugesse minevikku. Nende seas ka J. H. Rosny-vanema raamatust “Võitlus tule pärast” tuttav koopakaru. Jääkarudest veel niipalju, et selle liigi isasloomad hulguvad talv läbi jääväljadel, taliuinakut teevad ainult karumammad.

Pruunkarude suurimate mõõtmetega rass elab jahimeeste rehkenduste kohaselt Kamtšatkal. Tagajalgadele tõusnud suure karu pikkus võib ulatuda kolme meetrini. Pruunkarule kuulub karulaste vanuserekord – tehistingimustes on ott elanud 47-aastaseks.

Kõige ürgsem on karulastest ainsana Lõuna-Ameerikas elutsev prillkaru, kes on oma nime saanud heledatest laikudest rinnal ja silmade ümber.

Indias elav huulkaru armastab maiustada termiitidega. Lõhkunud pesa, ajab ta oma huuled torru ja imeb sissepoole hingates termiidid endale suhu. Selle toimingu juures tekkiv heli kostub paarisaja meetri kaugusele.

Malai ehk päikesekaru, keda võib kohata Kagu-Aasias, on karulastest pisim. Täiskasvanud isend veedab suure osa oma elust puu otsas ning kaalub kõigest 27–65 kilo.

Ainult Ida-Aasias elab kaeluskaru, kelle rinnaesist kaunistab hele V-kujuline laik.

Lisaks pruunkarule müttab Põhja-Ameerikas ringi baribal, kes erineb meile tuntud mesikäpast tagasihoidlikumate mõõtmete, teravama koonu ja pikemate jalgade poolest.

Uuemal ajal arvatakse karulaste sekka ka senised pesukarulased: panda ja bambuskaru.


Menüü

Hammastiku ehituse järgi on karu kõigesööja. Valdava osa toidust moodustavad mitmesugused marjad, seened, seemned ja putukad (suvel põhitoidusena sipelgad). Palukesi läheb mahukasse kõhtu hulganisti.

Suuri loomi murravad karud üksnes kevadel ja sügisel – enne ja pärast taliuinakut, kui on vaja palju jõudu koguda. Värskele loomale eelistab karu raibet. Mahamurtud loomal süüakse ära keel ja sisikond, liha jäetakse laagerdama. Loomulikult ei ütle karu ära kaerast ega meest.

Teine suur erinevus karu ja ülejäänud kiskjate vahel on see, et kõndides toetub karu kogu tallale (nagu ka inimene), kuna enamik kiskjaid (näiteks hunt ja rebane) on varvulkäijad.

Karu käpad ei saa käies kunagi poriseks, sest karvutud tallaalused on isepuhastuvad.


Taliuinak

Et talvel on raske suure kere jaoks vajalikku kogust toitu hankida, teevad karud taliuinakut.

Taliuinak erineb talveunest, milles põõnutavad näiteks nahkhiired ja siilid, magaja kehatemperatuuri ja ärksuse poolest. Talveune ajal langeb kehatemperatuur sageli nullilähedaseks, taliuinaku korral on tegemist paarikraadise kõikumisega. Selle tõttu võib (kuid pole mõistlik) karu ka keset talve üles äratada.

Talvitumiseks, mis kestab novembrist märtsi-aprillini, valib karu kõrvalise paiga: tiheda kuusenoorendiku, tuulemurru paksus laanes, üksiku rabasaare. Eestis pole karukoopaid selle sõna klassikalises tähenduses leitud. Poolkoobasteks võib pidada mahalangenud tüve alla kraabitud auke. Enamasti magab karu aga lihtsalt kokku kraabitud lehtede ja sambla hunnikul ning midagi koopataolist tekib ainult tänu looma ümber kuhjunud lumele.

Pulmi peavad karud tavaliselt mais-juunis, sügisel on pikk latentsusperiood (loote areng teatud staadiumis peatub) ja üks (keskmiselt kaks) kuni viis poega sünnivad enamasti jaanuaris. Poegadega emakarud on ka kevadel viimased ärkajad. Pojad veedavad esimese talve koos emaga, järgmise emakaru läheduses. Iseseisvaks pereeluks on karud valmis 4.–5. eluaastal.


Karuaru

Üheksa mehe ramm, ühe mehe mõistus, väidab karu kohta rahvatarkus. Rammu on sellel loomal omajagu – kes ei usu, proovigu paariaastast härjavärssi mõnikümmend meetrit enda järel lohistada. Jonnakus võib aga karule teinekord elugi maksta. Siberis kasutati karude püüdmiseks järgmist võtet. Kõrgel puu otsas õõnsuses paikneva mesilaspere lennuava ette riputati pika nööri külge seotud raske puupakk, puu alla löödi maasse teritatud otstega vaiad. Karu, kes võttis vaevaks maiustama minna, tõukas paku ava eest ära. Ja nii mitu korda järjest ning iga korraga üha vihasemalt. Viimaks potsatanud väsinud ott ise puu otsast alla.

Üksi olles tunneb karu ennast metsa täieliku peremehena ja ei pane parajat ragistamist paljuks. Hädaohtu märganud loom võib see-eest tihedas, oksarisuses metsas hääletult kaduda.

***

  • Meeltest on karul enim arenenud haistmine. Ameerika indiaanlaste rahvatarkus väidab: kui männiokas kukub, siis kotkas näeb, hirv kuuleb ning karu haistab seda.
  • Tagajalgadel seismine on eelkõige nuusutamispoos, mitte ründeasend. Rünnates laskub karu alati neljale käpale.
  • Pruunkaru piim on oma biokeemiliselt koostiselt lähedane lehmapiimale. Seda teadmist kasutatakse edukalt ära loomaaedades ning metsast leitud orbude toitmisel.
  • Eesti pruunkaru värvus varieerub kollakaspruunist mustjani, looma vananedes muutub värvus heledamaks. Isegi samas pesakonnas võivad pojad olla eri värvi.
  • Pruunkaru on klassikaline loomaaiaeksponaat. Koos vapiloomaks saanud ilvesega olid Tallinna loomaaia esimesed asukad karud.


Pikkus:
160–250 cm

Kaal: 150–250 (~ 400) kg

Eluiga: 30–35 (47) aastat

Poegade arv: 1–4 (5)

Vastsündinu kaal: 300–500 g

Imetamine: 4–5 kuud



Joonistas Kristi Jaanus