2012/12



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/3
Kuidas on möödunud LUSi kolm viimast aastat?

Meil on läinud päris hästi: oleme oma toetajate abil jõudsalt aktiviseerinud tegevust nii traditsioonilistes kui ka uutes valdkondades ja jõudnud ka maja kohendada.

Meie tavapärastele üritustele, nagu looduseuurijate päev või koosolekud, on üha enam lisandunud seminare, konverentse ja õppepäevi, mis pole mõeldud üksnes seltsi liikmetele. Edukas on näiteks seminarisari “Loodusteadlastelt loodusainete õpetajatele”. Loodusteabe levikut soodustavad ka kolme aasta jooksul välja antud peaaegu kolmkümmend trükist. Mõned neist on juba läbigi müüdud. Meie raamatukogu on viimastel aastatel jõudsasti täienenud ja seda kasutatakse agaralt; kataloog on nähtav kodulehel (www.elus.ee).

Kindlasti tuleb märkida pingutusi, et taas hoogustada loodusvaatlusi. Koos oma partneritega oleme pannud kokku Internetis kõigile avatud loodusvaatluste andmebaasi. Arendame seda edasi ning loodame leida aktiivset kasutajaskonda.

Asutused ja organisatsioonid, kel on vaja mõne Eesti piirkonna looduse kohta ekspertiise, inventuure või muid hinnanguid, on pisitasa hakanud LUSi leidma. LUS on kujunemas praktikakohaks looduserialade ja raamatukogunduse üliõpilastele.

Oleme aidanud koostada arendusdokumente. LUSi vahendusel on koordineeritud riikliku looduskaitse arengukava loodushariduse osa ning Eesti ja Tallinna keskkonnahariduse kontseptsioonide koostamist. Loodushariduse teema ongi tõusnud esiplaanile: juba mõnda aega oleme võidelnud näiteks loodusainete õppekavade ärarikkumise vastu.

Mõned vahepeal soikunud sektsioonid on hakanud ärksamalt tegutsema. Geoloogiasektsioon on noorte liikmete eestvõttel suutnud käivitada sügiskoolide sarja. Töö lõpetas teaduslike roheliste ühendus, selle koha täitis looduskaitse ümarlaud. LUSiga on liitunud peatselt saja-aastaseks saav eestikeelsete taimenimede ja botaanilise terminoloogia komisjon. Väga edukate konverentsidega tähistasime järvekomisjoni sajandat ja geoloogiasektsiooni seitsmekümne viiendat aastapäeva.

Töötame selleks, et LUSi areng jätkuks. Hool meie maja ja raamatukogu eest nõuab edaspidigi üsna palju energiat. Üritame veelgi laiendada koostöövõrgustikku Eestis ja raja taga. Püüame kaasata noori looduseuurijaid seltsi tegevusse; mõnel erialal on see päris hästi õnnestunud. LUS tähtsustab oma rolli loodusteadliku ühiskonna arendajana, meie panus on eelkõige vahendada infot teaduse eesliinilt Eesti õpetajate ja kõigi teiste huvilisteni ning loomulikult aidata kaasa Eesti looduse uurimisele.



Marek Sammul, Eesti looduseuurijate seltsi president
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012