2/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Raamaturott
Soovitan raamatut: Elurikas linn

Elurikas linn
Linnaelustiku käsiraamat
Meelis Uustal, Piret Kuldna, Kaja Peterson
Säästva Eesti Instituut
Tallinn, 2010
160 lk

Kas väärtustad elurikkust? Loomulikult? Linnakeskkonna transpordimüra või reostatud ümbruskond aga ei soosi paljude liikide eksistentsi. Elurikkus linnas – kas siiski võimalik? Vastus on: jah!
Inimene võib teadmatusest või pahatahtlikult hävitada liike. Samas on inimese võimuses liigirikkust oma elukeskkonnas suurendada. Raamat „Elurikas linn” pakub omapärast käsitlust linnakeskkonnast, kus tähelepanu keskmes on taime- ja loomaliigid. Selgub, et mitmetele liikidele, näiteks pargi-nahkhiir või koduvarblane, ongi linn kujunenud nende loomulikuks elupaigaks.
Raamat on kirjutatud lihtsas ja ladusas keeles, süvenemine ei nõua sügavaid erialateadmisi. Teos pakub praktilisi juhiseid, millest võiks kinni hakata ka kooliõpilased. Näiteks pesakasti ehitamiseks piiritajale või kodu ümber varje- ja toitumispaikade loomiseks nahkhiirtele. Viimaseks soovitab „Elurikas linn” kompostihunniku või kõduneva oksahunniku tekitamist aeda. Kui aga lendlastega asustatud hoones läheb remondiks, on mõistlik ehitada nendel kuudel, kui nahkhiiri varjepaigas pole.
Tiirude kaitseks soovitatakse värvida katus heledaks ning katta heleda puistematerjaliga, et tiirumunad ja -pojad jääksid röövlindudele märkamatuks.
Mulle mõjus selles raamatus üllatavalt inimese oskus märgata loomade kohastumisi. Ainult siis, kui õpime märkama liike ning tundma nende eripära, saame võimaldada neil elada inimese loodud tehiskeskkonnas. Muuseas, ööliblikate uurimiseks soovitatakse leotada köiejuppi veini-suhkru segus ja riputada enne päikeseloojangut aeda.
Sageli võivad inimestel tekkinud arusaamad, et looma- ja taimeliigid nende kodukohas kahjustavad hooneid või võivad linnakodanikke häirida. Raamat arutleb nende hirmude ja tõeliste probleemide üle, näiteks on luubi alla võetud linnarebaste küsimus. Head ja lihtsad nipid aitavad nende arvukust kontrolli all hoida, toidujäätmed tuleb koerakausist ära koristada ja linnumaja rippugu reinuvaderile kättesaamatus kõrguses.
Põnev oli soovitus hulkurkassidele kellad kaela riputada, sest see hoiatavat võimalikke saakloomi. Uuringud näitavad, et kell aitab säästa väikeimetajate elu, kuid ei mõjuta murtud konnade ja lindude hulka.
Tasuta levitamiseks mõeldud raamatut saab Säästva Eesti Instituudist (SEI) Tallinnast, raamatu elektrooniline variant asub SEI kodulehel.



Mirjam Pikla, Tartu keskkonnaharidusekeskuse spetsialist
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?