2/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Loodusesõbrake
Rattad retkel särama!

Rattasõit on üks lihtne kunst. Kõik mida vajad, on tugev väntamine ja ülejäänud töö teevad ära loodusseadused. Nemad hoiavad sind rattalt kukkumast ja kui suur hoog sees, siis saad inertsiga pika maa ära sõita. Ja rattad pöörlevad parajasti nii kiiresti, et saame katsetada valguse ja nägemisega.
Kõigile on teada, et fi lm koosneb üksikutest piltidest ja need vahetuvad 24 korda sekundis. Nii suure kiiruse korral näeb inimene juba sujuvat ja pidevat liikumist ning vilkumine enam ei sega vaatamist.
Proovime ka meie nüüd järele, kuidas paistavad eemalt rattale kinnitatud väikesed valgusallikad ehk LED-dioodid. Lisaks võib katsetada ka erivärviliste dioodidega ja ehk õnnestub luua koguni vikerkaarevärvides särav ratas?
Töö alustamiseks on meil vaja erivärvilisi LED-dioode. Lisaks mõned „nööppatareid” ja isoleerpaela.
Kogu seda kraami saab elektroonikapoodidest ja see materjal ka ei maksa väga palju.
Nüüd võtame patarei ja asetame dioodi õigetpidi selle kontaktidele. Siis mässime kõik isoleerpaelaga üle ja kinnitame rattale. Kui ühe patarei pingest ei jätku valgusdioodi tööks, siis aseta kaks järjestikku patareid ja mässi ikkagi kõik kinni.
Vaata muidugi ette, et kinnitatud valgusallikad ei segaks ratta liikumist!
Ahjaa, unustasin ütlemast, et kõike seda võid teha vahetult enne retke, sest muidu tühjenevad patareid enne ja sul polegi midagi näidata.
Kui oled tüdinenud jalgratta illumineerimisest, võid dioodid kinnitada pikema nööri otsa ja neid ümber pea keerutada. Inimene on juba kord selline olend, et jälgib kõige heledamat objekti ja kes meist ei tahaks olla tähelepanu keskpunktis?



Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?