METSAST JA PÕLLULT | Seest siiruviiruline sibul

Kuupäev:

Maitseköögiviljana tuntud harilikku sibulat ehk söögisibulat on kultuurtaimena kasvatatud vähemalt 7000 aastat.

Tekst: TRIIN NÕU

Foto: Tim Sackton / Wikimedia Commons

Lauguliste perekonda kuuluv sibul on arvatavasti pärit Kesk-Aasiast. Täpset looduslikku eellast ei teata, kuid geneetiliselt sarnaneb söögisibul enim Türkmenistanist pärit Vavilovi laugu (Allium vavilovii) ja Iraani endeemse liigiga A. asarense. Söögisibula kõrval kuuluvad lauguliste perekonda näiteks küüslauk, porrulauk, murulauk ja Eestis levinud looduslikud liigid, nagu karu-, mets-, nurm- ja rohulauk.

Jagan artiklit

Liitu uudiskirjaga

- Saadame sulle uudiseid Loodusajakirja värskete väljaannete ja muude olulisemate teemade kohta

Viimased artiklid

Teised artiklid

Rändlinnud saabuvad!

Teostus: Andrei Kupjanski / Loodusajakiri

Maastikugeneetika

Teostus: Andrei Kupjanski / Loodusajakiri

Inimaru tehisaru ajastul

Horisondi uues artiklisarjas „Aru ja tehisaru“ vaatame, mis on tehisaru, , mida see suudab, kuidas tehisaru kasutada ja millised riskid on sellega seotud.

Registreeru teoreetilise bioloogia kevadkooli!

Poolesajas teoreetilise bioloogia kevadkool „Bioloogilise mõtte areng“ ootab huvilisi. 26.–28....